Voitaisiinko Pappilanniemen viruspunkit tappaa torjunta-aineilla?

KATRIINA PAJARIPappilanniemen ulkoilualueella epäillään majailevan aivokuume

KATRIINA PAJARI

Pappilanniemen ulkoilualueella epäillään majailevan aivokuumevirusta kantava punkkiyhdyskunta. Virus tarttuu ihmiseen punkin puremasta.

Punkkeja vastaan on olemassa torjunta-aineita. Esimerkiksi mansikkaviljelmillä punkkeja vastaan hyökätään ruiskuttamalla torjunta-ainetta kasveihin. Voisiko Pappilanniemen punkkeja vastaan taistella samalla keinolla, ProAgrian kasviviljelyagrologi Jaakko Heinola?

– Kaikki perustuu spekulaatioihin, sillä eihän ole edes täysin varmaa, että viruspunkkeja Pappilanniemessä on. Minun näkemykseni mukaan metsässä elävien punkkien ruiskuttaminen olisi hyödytöntä, sillä todennäköisesti torjunta-ainetta ei saataisi kohdennettua oikeisiin paikkoihin, ja punkkeja jäisi kuitenkin eloon. Koko niemeähän ei voida ruiskuttaa, sillä torjunta-aine tappaa punkkien lisäksi kaikki muutkin pienet ötökät.

– Huomioon pitää ottaa myös torjunta-aineiden varoajat. Kun viljelyksille ruiskutetaan torjunta-ainetta, varoaika voi olla kolmekin viikkoa. Jos Pappilanniemi ruiskutettaisiin, olisi aika iso homma valvoa ettei kukaan, lapsi tai lemmikki, kolmeen viikkoon söisi marjoja tai kasveja alueelta. Maalaisjärjellä sanoisin, että luonnonvaraisen metsän tuholaisia ei kannata lähteä ruiskuttamaan kuoliaaksi. Se ei yksinkertaisesti tehoaisi.

Ovatko torjunta-aineet kalliita?

– Kyse ei ole rahasta, itse aineet eivät maksa paljoa. Tähän asiaan vaikuttaa rahan ja hyödyn lisäksi myös etiikka. Kynnys myrkyttää metsää on käsitykseni mukaan korkeampi kuin viljelysmaiden tuholaistorjunnan kynnys. Punkit ovat metsäneläimiä.

Ovatko torjunta-aineet ihmiselle vaarallisia?

– Ei niitä nyt syödä tai juoda kannata. Varoajan jälkeen myrkytettyjen kasvien tuotteita voi kuitenkin huoletta nauttia. Torjunta-aineita levittäessä pitää kuitenkin ottaa huomioon pohjavedet, vesistöt ja muut alueen eläimet, ettei välillistä vahinkoa pääse käymään.

Miten Pappilanniemen viruspunkit saataisiin hävitettyä turvallisesti?

– Petopunkkeja, jotka syövät toisia punkkeja, käytetään kasvihuoneviljelmillä, mutta en usko että sekään auttaisi tässä tilanteessa.

Kirjoittaja:
Katriina Pajari