Ennen hiihdettiin munavellin voimalla

Merenlahdella riittää talkoohenkeä Saimaan hiihdon latukahvilassa.

ETTI KANTOLA

TAIPALSAARI. Saimaan hiihdon latu on kiertänyt Merenlahden kautta 50 kertaa. Seija Talka muistaa parhaiten ensimmäisen kerran.

– Lemiltä tuli 70 kilometrin lenkki. Ja Tahko Pihkala oli hiihtämässä.

Talka oli nuori tyttö ja palveli hiihtäjiä myyntipöydän takana. Emännät häärivät hellan luona.

– Martat antoivat pukeutumisohjeet. Piti olla puuvillaleninki, puuvillaesiliina, liina hiuksissa ja nahkakengät puolikorolla.

Ladun hiihtivät sotilaat. Kerran sattui, että armeijan väki aikoi Nyrhilästä kaupunkiin. He hiihtivät kuitenkin harhaan ja päätyivät Merenlahteen.

– Everstiluutnantti soitti täältä kyydin, Talka naureskelee.

LATUKAHVION hittituote oli munavelli, jota vieläkin kysellään. Se oli lähitalojen lahjoittamista aineista, kananmunasta, maidosta ja jauhoista, keitettyä herkkua. Nyt suosikin paikan on ottanut Satu Jäniksen omenapiirakka.

Latukahvion perinteisiin kuului alun perin saunan padassa hautunut hernerokka. Takavuosina hiihtäjillä ei ollut eväitä vaan he pysähtyivät taukopaikalle syömään ja lepäämään ajan kanssa.

– Nyt on kova vauhti päällä, kaikki eivät käy edes sisällä, Markku Nakari toteaa.

Martat aloittivat latukahvion koululla. Vetovastuu siirtyi nuorisoseuralle, ja tuottoa on kerätty nuorisotalolle.

VAIKKA hiihtomatkat ovat lyhentyneet ja varusteet parantuneet, hiihtäjiä on vähemmän kuin ennen. Viime vuonna Merenlahdella kävi 400 hiihtäjää, mutta kävijäennätykset tehtiin 1950- ja 1960-luvuilla. Silloin liikkeellä olivat kaikki vauvasta vaariin. Perheet ovat vaihtuneet aikuisiin, useimmiten keski-ikäisiin hiihtäjiin.Seija Talka laskee seisoneensa myyntitiskillä nelisenkymmentä kertaa. Viime vuodet hän on levännyt, ja yksi vuosi meni hiihtäessä. Talka väittää, ettei harrasta hiihtoa, mutta kunto kuulostaa kovalta.

– Naapurin rouvan kanssa hiihdettiin viisikymppinen.

Merenlahden talkoohenki on välittynyt latukahvilaan. Hiihtäjien suosikkitaukopaikan pöydissä odottavat sunnuntaina tulppaanikimput.

. . .

Saimaan hiihdon taukopaikat ovat sunnuntaina avoinna klo 9–16.

Kuvateksti

Seija Talka on tullut tutuksi Saimaan hiihdon vilkkaimman etapin emäntänä.

Kirjoittaja:
Etti Kantola