United Power kaavailee kaapelia Lappeenrannasta Viipuriin

Kaapelin kapasiteetti olisi 200 megawattia. United Powerin hallituksessa istunut Vesa Pirtilä uskoo Venäjän puutullien olevan vastaveto Suomen päätökselle hylätä merikaapelin rakennuslupa.

JYRI HÄNNINEN

Venäläistaustainen United Power -yhtiö tutkii mahdollisuutta rakentaa sähkökaapeli Lappeenrannan ja Viipurin välille.

Yritys harkitsee uuden luvan hakemista myös kaapelille, joka kulkisi meren alla Kotkan ja venäläisen Kernovon kaupungin välillä. Asiasta kertoi perjantain Kauppalehti.

Kotkan Energia Oy:n toimitusjohtaja Vesa Pirtilä istui United Powerin hallituksessa vuoden vaihteeseen saakka.

NYT ESITELTYJÄ hankkeita käsiteltiin hallituksen kokouksissa vielä Pirtilän aikaan.

– Niin suurimuotoista hanketta, kuin aikaisemmin suunniteltu tuhannen megawatin yhteys, on vaikea saada läpi Suomen poliittisessa ilmastossa. Hallitus päätti alkaa silloin tutkia uusia, pienimuotoisempia vaihtoehtoja, Pirtilä sanoo.

Lappeenrannan ja Viipurin välille suunnitellun maakaapelin kapasiteetiksi United Power on hahmotellut noin 200 megawattia. Kaapeli alkaisi Viipurin pohjoispuolelta, jonne rakennetaan sähköverkon laajempia siirtoyhteyksiä.

– Nykyiseen tasasuuntausasemaan olisi tarkoitus tehdä laajennus ja kaapeli yhdistettäisiin Suomen kantaverkkoon. Yhdistämispaikaksi tulisi se kohta, jonka kantaverkkoyhtiö Fingrid osoittaisi.

KAUPPA- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) epäsi joulukuussa United Powerin merikaapelin rakentamista koskevan lupahakemuksen. Pekkarinen perusteli asiaa muun muassa sillä, että Suomen sähköntuotannon omavaraisuus laskisi kaapelin rakentamisen myötä liian alhaiseksi.

United Powerin johto on valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja moittinut hankkeen politisoimista Suomessa.

Pirtilä epäilee, että kapasiteetiltaan pienempienkin kaapelien rakentamiseen voi olla vaikea saada poliittista tukea.

Nyt suunnitteilla olevien kaapeleiden kapasiteetti olisi yhteensä 250-450 megawattia, kun aikaisemmin yhtiö havitteli jopa tuhannen megawatin kaapelia.

– Se on vaikea kysymys. United Powerin isommalle hankkeelle ei löytynyt tukea miltään puolueelta. Kysymys on pitkälti siitä, että missä kulkee raja, jonka päättäjät katsovat vaikuttavan energiapolitiikkaan, Pirtilä sanoo.

Pirtilä arvosteleekin suorasanaisesti suomalaispolitiikkoja, jotka ovat hänen mukaansa syyllistynet protektionismiin ja alistuneet sähköyhtiöiden lobbaukseen.

– Se on aikamoinen viesti Venäjän suuntaa. Kun Venäjä haluaa tuoda jalostettuja tuotteita länsimaihin, niin sitten ilmoitetaan, että ”kiitos, vain raaka-aineita”. Viesti on ymmärretty ja siitä on saatu Kaakkois-Suomessa jo esimakua puutullien muodossa.

PIRTILÄN mielestä myös puheet kaapelihankkeen teknisistä vaikeuksista ovat valheellisia. Hänen mukaansa kaapeli ei uhkaisi millään tavoin Suomen sähkönjakelun huoltovarmuutta.

– Hankkeeseen ei liity mitään teknisiä ongelmia. Suurin ongelma on Suomen oligopolistiset sähkömarkkinat. Kilpailu laskisi sähkön hintaa ja nykyisin markkinoita hallitsevien yhtiöiden voitot laskisivat. Näillä yrityksillä on niin kova lobbausvalta, että he pystyvät ajamaan kantansa läpi.

Johtavien poliitikkojen lisäksi myös Suomen sähkön kantaverkosta vastaava Fingrid Oy vastustaa kaapelisuunnitelmia. Sen sijaan hankkeelle on löytynyt tukijoita teollisuuden parista.

United Powerin tarkoituksena on myydä pääosin Sosnovyi Borin ydinvoimalan tuottamaa sähköä Suomeen. Yhtiön taustalla on Venäjän ydinvoimaloita operoiva Rosenergoatom.

Yhtiön hallituksessa istuu myös näkyviä suomalaisia, kuten entinen ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen sekä Fortumin ja Nesteen pitkäaikainen nokkamies Jaakko Ihamuotila.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen