Kymen vaalipiirin asukkaiden kuntaliitoskannat ristiin

Kuntien yhdistäminen saa eniten kannatusta Kouvolan seudulla.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN ja Kymenlaakson asukkaiden kuntaliitosmielipiteet menevät edelleen aika ristiin. Uusimman gallupin mukaan vaalipiirin äänestysikäisistä kannattaa kotikuntansa yhdistämistä naapurikuntaan 46 prosenttia ja vastustaa 43 prosenttia.

Kun tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä puoleen tai toiseen, ihmisten mielipiteet voivat mennä aika tasan tai sitten kuntaliitoksen kannattajilla on selkeämpi enemmistö. 11 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa kuntaliitoksiin.

Myönteisimmin suhtautuvat kuntaliitoksiin Kouvolan seudun asukkaat. Heistä selkeä enemmistö, 57 prosenttia kannattaa Suomen Gallupin tutkimuksen mukaan kotikuntansa yhdistämistä. Gallup haastatteli helmikuun lopussa Kymen vaalipiirin tuhat äänestysikäistä henkilöä.

Etelä-Karjalassa kuntaliitosten kannatus jää 43 prosenttiin ja Kotkan-Haminan seudulla 40 prosenttiin. Etelä-Kymenlaaksossa myös kuntaliitosten vastustus on suurinta. Yli puolet ei halua niitä. Eteläkarjalaisista vastaan on 45 prosenttia.

KYMEN vaalipiirissä on tällä hetkellä kaksi kuntaliitoshanketta. Lappeenranta ja Joutseno päättävät syksyllä yhdistymisestään. Keväällä alkaa kuntalaiskierros, ja Joutseno järjestänee syksyllä neuvoa-antavan kansanäänestyksen.

Kouvolan seudun kuusi kuntaa selvittävät kesään mennessä yhdistymisasian. Suuri suunnitelma on ollut pidemmän aikaa jäissä, ja Iitti jäi pois yhteistyöstä. Yhdistymisselvityksen takana ovat Kouvola, Kuusankoski, Valkeala, Anjalankoski, Elimäki ja Iitti.

Selvitysmieheksi on kutsuttu Lapin yliopiston rehtorin virasta eläkkeelle jäänyt professori Esko Riepula.

KUNTALIITOKSIA kannattaa enemmistö kokoomuksen (56 %), sosiaalidemokraattien (51 %) ja vasemmistoliiton kannattajista (52 %). Kovimpia vastustajia ovat keskustalaiset, joista puolet ei halua kuntaliitoksia, mutta 41 prosenttia kuitenkin kannattaa niitä.

Myös vihreissä on enemmän kuntaliitosten vastustajia kuin kannattajia.

Sukupuolella on yhteyttä mielipiteisiin. Miehet ovat suostuvaisempia kuntaliitoksiin kuin naiset. Miehistä 51 prosenttia kannattaa niitä, mutta naisista vain 41 prosenttia.

Myös ikäryhmittäin on eroja. Kuntaliitosmyönteisyyttä on eläkeikää lähestyvien parissa eniten. Nuoriso on kaikkein kielteisin: alle 24-vuotiaista vastaajista kuntaliitoksia tukee vain 31 prosenttia, mutta vastaan on lähes 60 prosenttia. Samalla lailla ammattiryhmistä opiskelijat haraavat eniten vastaan.

MAAKUNTA SIVU 6

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen