Haapajärveläisiltä muistutus Lappeenrannan jätevesiluvasta

Asukkaiden usko on koetuksella. Järven kuivatuksessa nähdään riskejä.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANTA. Haapajärven yhteisen vesialueen osakaskunta kokoontui perjantaina tekemään muistutuksen Lappeenrannan kaupungin ympäristöluvasta. Lupa koskee kaupungin halua jatkaa jäteveden laskemista Rakkolanjokeen. Lupa päättyy vuonna 2010.

– Päätöstä ei pidä kumota, osakaskunta toteaa.

Haapajärveläiset eivät luota suunnitteilla olevaan Hyväristönmäen puhdistamoon. Vuosikymmenet ovat opettaneet asukkaat epäilemään tekniikkaa.

– Joskus laitteet toimivat, joskus eivät. Pienessä vesistössä pienikin häiriö aiheuttaa suurta haittaa, puheenjohtaja Jorma Vilkko sanoo.

Hän muistuttaa, että kustannusten pelko sai kaupungin ja UPM:n lyömään hynttyyt yhteen energia-asioissa. Ehkäpä yhteinen sävel jatkuisi jätevedenpuhdistamossa.

ASUKKAAT suhtautuvat jätevesien pilaaman Haapajärven kunnostamiseen epäuskoisesti. Urakka tuntuu työläältä ja riskialttiilta.

– Mutta parempaakaan ei ole keksitty.

Nelivuotinen kunnostus alkaa teiden rakentamisella.

– Siitä, mikä vuosi on ensimmäinen, ei ole tarkkaa tietoa. Vilkko toivoo lukua 2008.

Kalevi Juurikkala ei hämmästyisi, vaikka toinen nolla vaihtuisi ykköseksi. Hän on Vilkon edeltäjä ja paininut järven kunnon kanssa vuodesta 1962.

Silloin tilanne selvisi asukkaille kalakannan heikkenemisenä.

VILKKO myöntää olleensa toiveikkaampi aloittaessaan puheenjohtajana. Sittemmin vastaan ovat tulleet samat asiat kuin edeltäjällä.

– Tämä on kuin tappelisi tuulimyllyjä vastaan. Mutta pakkohan suunnitelmiin on uskoa, kun niitä laaditaan.

Vilkko on tiedustellut kokemuksia Utajärveltä, missä sikäläinen ongelmajärvi on kuivattu. Viesti on myönteinen.

– Veden laatu on parantunut ja kalasto palautunut. Oleellista järven kuivatuksessa on pitkä kuiva kesä. Se ei valitettavasti kuulu ennakoitaviin asioihin. Vilkko toteaa, että jos järven tyhjentäminen alkaa, kylällä on edessä mielenkiintoinen aika.

Kirjoittaja:
Etti Kantola