Imatra kasvattaa nuoria säveltäjiä

Seminaarihelmiä koottiin konsertiksi. Tähtäimessä on myös Klami-kilpailu.

MATTI VEIJALAINEN

Kitaristi Meri Walleniuksen ja pianisti Heidi Tuikkasen musiikilla on monta yhteistä nimittäjää. Molemmat ovat nuoria soiton opiskelijoita, ja molempien harrastusta on myös omien kappaleiden säveltäminen.

Kummankin pöytälaatikko on pursunnut enemmän tai vähemmän valmista omaa sävellystuotantoa. Nyt se on jalostettu konserttikelpoiseen kuntoon. Tytöt tahkosivat samanhenkisten taiteilijakumppaniensa kanssa talven aikana tuloksellisesti läpi Imatran seudun musiikki-instituutin Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan tuella järjestämän sävellysseminaarin.

Seminaarin vetänyt säveltäjäkanttori Pentti Tynkkynen on kasvatteihinsa tyytyväinen. Tynkkysen mielestä nuoret saivat aikaan tuotantoa, joka kannattaisi välittömästi tallentaa levylle vähintäänkin paikallisille lahjatavaramarkkinoille tähdäten.

– Hyvällä nuorella säveltäjällä pitää olla teoreettista musiikkipohjaa, luovaa mielikuvitusta sekä kyky rakentaa eri elementeistä uusi kappale, Tynkkynen sanoo.

KAIKKI seminaarisäveltäjät ovat täyttäneet oppimestarin vaatimat tunnusmerkit etenkin, kun säveltäjät on päästetty vapaasti hyppimään yli tyylirajojen.

– Tuotanto vaihtelee klassis-romanttisista sävellyksistä nuorisomusiikkiin. Siinäkin on tässä tapauksessa pääosa musiikilla, ei vain metelillä, Tynkkynen kertoo.

Kaikki nuoret seminaarilaiset ovat alle 19-vuotiaita. Se on ikäkatto kansalliseen lasten ja nuorten Uuno Klami-sävellyskilpailuun, johon ainakin osa Imatran nuottinikkareista aikoo osallistua.

Myös Imatran seurakunnan paikallisessa sävellyskilpailussa tullaan kuulemaan samojen tekijöiden tuotantoa.

Sävellysseminaari huipentuu Imatran kulttuurikeskuksen Kaleva-salissa tänään klo 19 soitettavaan ja laulettavaan konserttiin. Nuorista säveltäjistä esittävät uustuotantoaan Meri ja Tuuli Wallenius (kitara), Heidi Tuikkanen, Pyry Smolander ja Mika Pätilä (piano) sekä Laura Tuikkanen (viulu).

Kuvateksti

Pianisti Heidi Tuikkasen oli helppo lähteä säveltäjäoppiin motivoituneesti. Laatikossa oli jo ennen seminaaria kymmeniä omia biisejä.

Kuva: MATTI VEIJALAINEN

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen