Imatra piirtää lomakylälaajennusta

Kylpylän kylkeen tulee tontteja kymmenille uusille vapaa-ajan asunnoille. Ukonlinnan uimarannan ja uusimman lomatalokorttelin väliin jätetään metsävyöhyke.

MATTI VEIJALAINEN

Imatralainen Orvokki Kiiveri on Ukonniemen ulkoilupolkujen ja hiihtolatujen innokas käyttäjä. Liikkuminen Salpausselän ja Saimaan rannan komeissa maisemissa on tullut nautinnolliseksi tavaksi.

Kiiveri on pannut merkille suunnitelmat alueen valjastamisesta lisääntyvään vapaa-ajan asumiskäyttöön. Kaupunki on ryhtynyt piirtämään uutta asemakaavaa, mikä mahdollistaa Ukonniemen lomakylän laajentamisen Imatran vapaa-aikakeskuksessa useilla kymmenillä loma-asunnoilla.

Niillä Imatran kylpylä levittää bisneksiään. Kiiverillä ole asiaan periaatteessa mitään huomauttamista.

– Hyvähän se on, että paikkakunnalle tulee lisää rahaa.

Kiiveri toivoo rahakkaita venäläismajoittujia riittävän. Tilaa ja maksukykyä hän soisi mielellään myös suomalaisille.

– Nykyisissä lomataloissa näyttää olevan asiakkaita hyvin. Pääasiassa venäläisten autoja siellä on parkeissa, Kiiveri kertoo.

TÄRKEINTÄ Kiiverille kuitenkin on, että Ukonlinnan uimaranta ja sen lähipolut säilyvät ja pysyvät yleisessä virkistyskäytössä. Sen kaupunginarkkitehti Kimmo Hartikainen lupaa.

– Uimarantaan ja sen lähireitteihin ei tässä puututa. Rannan ja uuden loma-asuntoalueen väliin jää sata metriä leveä metsävyöhyke, Hartikainen selvittää.

Saimaanrannan kaupunginosaan vapaa-aikakeskukseen muodostuu uusissa kaavasuunnitelmissa kaksi loma-asuntojen korttelia Lammassaarentien eteläpuolelle. Ensimmäisen alkuna ovat jo kylpylän lomakylän nykyiset talot. Aloituskortteliin piirretään muutama rakennuspaikka lisää.

Uusi lomakyläkortteli tulee Ukonniemen mäen laelle ja rinteeseen. Se viistää leirintäalueen viertä ja napsaisee alueesta palan uuteen käyttöön. Kaupunki on piirtämässä kakkoskorttelista asemakaavaa, johon mahtuu 14 uutta lomataloa. Osa niistä on kaksikerroksisia ja asuntomäärä vaihtelee taloittain kahdesta kahdeksaan. Näillä suunnitelmilla uusia loma-asuntoja syntyy noin 80.

Aloitteen kaavamuutoksesta teki kylpylän omistava Etelä-Karjalan Kuntoutumissäätiö. Hartikaisen mukaan uusi kaava on Imatran yleiskaavan hengen mukainen. Yleiskaavassa lomakylän muutosalue on matkailupalvelujen aluetta.

NOPEIMMASSA tapauksessa alue voi Hartikaisen mukaan kaavoituksen puolesta olla valmis rakentamiselle ensi syksyyn mennessä. Asemakaavamuutoksen vahvistaa kaupunginvaltuusto. Lomakylän laajennusta ja Ukonniemen alueen yleissuunnitelmia laajemminkin esitellään kaupungin yleisötilaisuudessa 12. maaliskuuta.

Lomakylä tulee Imatran leirintäalueen vierusnaapuriksi. Lähtökohtana on Hartikaisen mukaan se, että campingalue säilyy toistaiseksi nykyisellä paikallaan. Eräässä vaiheessa suunniteltiin alueen siirtämistä lähemmäksi kaupungin keskustaa.

Kuvateksti

Orvokki Kiiverin reippailureitti kulkee useasti Ukonniemen rinteellä olevan nykyisen lomatalorivin viertä.

Kuva: KAI SKYTTÄ

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen