Kaksi naista kaivoi kasvattamisesta huumorin esiin

Maria Fomin ja Heidi Parkkinen heittäytyivät kokeilemaan teatteria stand up -komiikalla höystettynä. Aiheena on vaikea ja arkinen aihe, kasvattaminen ja kasvaminen.

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Kasvattaminen on iso urakka. Asiat tuntuvat menevän koko ajan pieleen, eikä homma lopu ikinä. Lappeenrantalaiset Heidi Parkkinen ja Maria Fomin tarttuvat teemaan teatterin ja stand up -komiikan keinoin.

Naiset koostivat esityksen nimeltä Pilalla!, jossa nähtävät kasvattamistarinat ovat todellisia mutta ne on kerrottu huumorilla potenssiin tuhat. Liikkeelle saatetaan lähteä kliseestä, mutta tilanteet viedään niin pitkälle, että niistä tulee absurdeja.

Esityksessä stand upia on Parkkisen esittämä superkasvattaja Heidi. Hän marssittaa näyttämölle seitsemän muuta roolihahmoa: jäniksen, nuoren tytön ja pojan, yliherkän vanhemman, natsikasvattajan, angstilapsen ja lihakauppiaan.

– Tällaista esitystä en ole tehnyt ikinä missään. Tämä on kokeiluluonteinen projekti, ohjaaja Fomin sanoo.

Kasvattamistehtävässä pitäisi löytää tasapaino. Kuuntelenko lasta liian vähän, tarpeeksi vai liikaakin, elänkö jatkuvassa ääreistilassa? Voiko äiti sallia itselleen ensimmäiset kunnon yöunet kahdeksaan vuoteen, tintata itsensä uneen unitabletilla, sillä juuri sinä yönä lapsella saattaa olla kova hammassärky, eikä hän saa äitiä hereille.

Esitystä on testattu vartin mittaisena lyhytversiona sopivalla kohdeyleisöllä, kokoustaan syksyllä pitäneellä OAJ:n jäsenistöllä. Ja hahmot tuntuivat toimivan.

– Me emme lässytä emmekä silottele. Pohjana ovat oikeat kasvatustilanteet ja omat kokemukset. Mutta tosissamme me tätä kuitenkin teemme, vaikka huumorilla, Parkkinen tarkentaa.

Fomin kertoo esityksen muistuttavan commedia dell’artea, jossa näyttelijä kommentoi tapahtumia yleisölle.

Maria Fomin ja Heidi Parkkinen eivät ole aiemmin työskennelleet yhdessä. Käsikirjoitus syntyi yhteisten keskustelujen pohjalta, Parkkinen kirjoitti omat spiikkinsä ja kävi Helsingissä stand up -opissa, Fomin laati Irlannissa kohtauksia eri hahmoille.

Heidi Parkkinen on muotoilija, jonka elämässä teatteri on kulkenut jatkuvasti mukana. Parkkinen tunnustaa, että muotoilua opettaessaankin hän on käyttänyt stand upia eräällä tavalla opetusmetodinaan.

Myös Fomin on sitä mieltä, että kun opettamiseen liitetään nauru ja huumori, oppi menee paremmin perille. Kasvattamisessakin se voi toimia.

Tällä hetkellä Parkkinen tekee lastenkirjaa, jossa on samanlaisia teemoja kuin tässä teatteriesityksessä.

Parkkinen ja Fomin aikovat esiintyä paitsi Itä-Suomessa myös kauempana, teattereissa, oppilaitoksissa ja kasvatusalan järjestöissä. Ensimmäinen esitys nähdään Parikkalassa. Syksyllä esitys on tarkoitus saada Imatran teatteriin, joka on ollut mukana puvustamassa ja tarpeistoa hankkimassa. Esitysten yhteydessä järjestetään myös stand up -työpajoja.

VESA LAITINEN

Kuvateksti

Maria Fomin (vas.) ja Heidi Parkkinen sanovat esityksensä elävän ajan mukana. He toivovat katsojien löytävän tarinoista itsensä ja huomaavan, etteivät he ole yksin. – Että muillakin on tuommoista, Parkkinen sanoo.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen