Jäähallia varten viritellään osakeyhtiöpohjaa Jousenossa

Joutseno kaavoittaa liikuntahallin lisäksi tilaa uimahallille ja jäähallille. Urheilukeskuksen alueen asemakaavan muutoksessa uimahalli sijoittuisi liikuntahallin viereen urheilukentän kupeeseen ja jäähalli Raviradan nurmikentän kupeeseen.

JARMO HÄMÄLÄINEN

JOUTSENO. Urheilukeskuksen alueen asemakaavan muutoksessa on Joutsenossa tehty tilavaraukset liikuntahallin lisäksi myös uimahallille ja jäähallille.

Liikuntahallin rakentamisen aloittamista urheilukentän ja Penttiläntien väliin kiirehditään jo loppuvuodeksi. Uimahalli on Joutsenossa pitkän tähtäimen suunnitelmassa, mutta jäähallihanketta on viritelty käyntiin jo osakeyhtiöpohjalta.

– Jääurheilu kuolee täältä, jos paikkakunnalle ei saada jäähallia, sanoo Joutsenon vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Kai Paavilainen.

Joutsenon liikuntahallihanke on parhaillaan lähdössä liikkeelle kunnalliselta rahoituspohjalta, mutta jäähallihankkeen toteutuminen vaatii Paavilaisen mielestä pääosin yksityistä rahoitusta.

– Joutsenossa on paljon suurteollisuutta, jolla voisi olla kiinnostusta hallihankkeeseen.

Urheilukeskuksen asemakaavaa valmistelleen Joutsenon kaupungin kaavoitusinsinööri Heikki Purasen mukaan Raviradan ruohokentän viereen on asemakaavan muutos- ja tarkennusesityksessä luonnosteltu paikkaa lähinnä harjoitusjäähallin tyyppiselle rakennukselle.

– Kysyntää sellaiselle varmaan olisi myös Joutsenon ulkopuolelta, Puranen arvioi, mutta ei ota kantaa hankkeen toteutumis- tai rahoitusaikatauluun.

– Tässä kaavassa varataan vain sopiva paikka rakentamiseen. Hallin paikka olisi nyt kunnan omistuksessa olevaa metsäaluetta. Sen vieressähän on jo Huhtiniemestä paikalle tuotu jalkapallon kuplahalli, Puranen sanoo.

Pitkään vireillä ollut Joutsenon liikuntahalli on kaavaluonnoksessa sijoitettu keskuskentän paikoitusalueen vieressä nykyisin olevalle metsäpalstalle. Liikuntahallin viereen on kaavassa piirretty uimahalli, jonka jälkeen rakennusten jonossa tulisi siis jäähalli.

– Uimahalli on varmaankin pitkän tähtäimen hanke, jonka toteutuminen on niin monesta asiasta kiinni. Tässä kaavassa on ajateltu, että halli voisi olla suunnilleen samankokoinen kuin vaikkapa Lauritsalan uimahalli, Puranen sanoo.

Ensimmäisenä urheilukeskuksen uuden asemakaavan uusrakennuksista on toteutumassa liikuntahalli, jonka suunnittelu on parhaillaan menossa.

– Olemme käyneet tutustumassa eri paikkoihin mm. Luumäen liikuntahalliin Taavetissa. Haluamme myös kartoittaa hyvin tarkkaan seurojen ja muiden käyttäjien tarpeet ja toiveet, vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Kai Paavilainen sanoo.

Paavilaisen mielestä liikuntahallin työmaalla kuokka pitäisi saada maahan jo tämän vuoden puolella.

– Tässä on sellainen vahva tunnelma, että jos sitä liikuntahallia ei nyt toteuteta, niin uutta mahdollisuutta ei tule.

Joutsenon urheilukeskuksen asemakaavan muutos ja tarkistusesitys on esillä Joutsenon kaupungintalolla ja Joutsenon nettisivuilla osoitteessa www.joutseno.fi. Joutsenon liikuntalautakunta antaa lausuntonsa kaavasta ensi viikolla ja valtuustokäsittelyyn kaava menee huhtikuussa.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen