Joutseno ja museo sopuun Rauhan parvekkeista

HEIKKI SOPANENRauhan sairaalan vanhoihin rakennuksiin voi tehdä parvekkeita.

HEIKKI SOPANEN

Rauhan sairaalan vanhoihin rakennuksiin voi tehdä parvekkeita. Joutsenon kaupunki ja Etelä-Karjalan museo löysivät yhteisymmärryksen parvekkeista, joita rakennuksiin on suunniteltu alueen uudessa osayleiskaavassa. Joutsenon kaupunginjohtajan Kari Korkiakosken mielestä rakennusten muuttaminen lomaosakehuoneistoiksi ei onnistu, jos parvekkeita ei saa tehdä.

Museo oli ensimmäisissä kaavalausunnoissaan epäileväinen parvekkeiden mielekkyydestä, mutta maanantain neuvotteluissa päästiin kompromissiin.

– Parvekkeista tulee modulaarisia eli ne rakennetaan irti rakennusten seinistä ja ovat myöhemmin poistettavissa, jos tarve vaatii, museotoimenjohtaja Olli Immonen kertoo.

Immosen mielestä uudessa kaavassa on positiivista vanhojen rakennusten säilyttäminen.

– Jos rakennusten muuttaminen lomakäyttöön takaa rakennusten säilymisen, emme halua asettua vastahankaan. Näin suurille rakennusmassoille on vaikea löytää uuskäyttöä.

Rantala-nimisen rakennuksen osalta museo ja kaupunki päätyivät siihen, että parvekkeita ei rakenneta etelän suuntaan, missä avautuu keskuspuisto. Sen sijaan rannan puolelle parvekkeita voi rakentaa.

MUSEO ja kaupunki pääsivät yhteisymmärrykseen myös uuden hotellin kerrosluvusta. Sairaala-alueelle oli alunperin sijoitettu 7-kerroksinen hotellirakennus, mutta sen kerroskorkeutta on nyt madallettu kuuteen kerrokseen. Rakennusoikeus tippui tuhannella neliöllä ja uusia rakennusmassoja siirretään kauemmaksi vanhoista rakennuksista.

Kaupunginjohtaja Korkiakoski sanoo, että kaavaa tarkistetaan neuvotteluissa sovittujen linjausten mukaan, ja kaavasta pyydetään sen jälkeen vielä museon lausunto.

– Tarkoitus on, että kaupunginhallitus käsittelee muutettua kaavaa maaliskuun 19. päivä. Kaavan nähtävillä olon jälkeen kutsutaan tarvittaessa toukokuussa koolle ylimääräinen kaupunginvaltuuston kokous, jotta kaava saadaan eteenpäin mahdollisimman nopeasti.

Kuvateksti

Rauhan sairaalan rakennuksiin saa tehdä parvekkeita. Kuvassa olevaan Rantala-rakennukseen parvekkeita saa tehdä vain rannan puolelle.

Kuva: ES-ARKISTO/PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen