Koivukeskuksen puunhankintayhtiön velat ovat 3,7 miljoonaa euroa

Suurin velkoja on Imatran seudun kehitysyhtiö. Kehitysyhtiön saatavat konkurssiin menneestä tytäryhtiöstä ovat yli kolme miljoonaa euroa.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy kärsii suurimmat tappiot tytäryhtiönsä Koivukeskuksen Puunhankinta Oy:n konkurssissa.

Puunhankintayhtiö haettiin konkurssiin viime joulukuun lopulla. Keskiviikkona velkojain kokouksessa Imatralla selvisi, että yhtiöllä on velkaa noin 3,7 miljoonaa euroa. Ylivoimaisesti suurin velkoja on Imatran seudun kehitysyhtiö, jonka saamiset ovat yli kolme miljoonaa euroa.

Muita suuria velkojia ovat Etelä-Karjalan Osuuspankki, Finnvera ja Ruokolahden kunta. Kunnalla on yhtiöltä lähinnä vuokrasaamisia.

Puunhankintayhtiön omat saamiset ja konkurssipesän omaisuus eivät millään kata velkoja. Saamisia on noin 110 000 euroa.

Velkojainkokous päätti jatkaa yhtiön omaisuuden realisointia, mutta ei edellytä yhtiössä erityistilintarkastusta.

Tähän mennessä omaisuudesta on saatu myytyä kuorimolinja, tukkien lajittelulinjalle ja haketuskoneelle etsitään edelleen ostajaa.

PUUNHANKINTAYHTIÖ perustettiin hoitamaan Koivukeskuksessa toimineiden yritysten raaka-ainehuoltoa. Yhtiö hankki sahojen tarpeisiin raaka-ainetta, lähinnä koivutukkia Venäjältä ja kotimaasta. Yhtiö hoiti myös raakapuun lajittelua.

Koivukeskuksessa toimineet sahat kritisoivat yhtiötä siitä, ettei se pystynyt toimittamaan yrityksille niiden tarpeita vastaavaa puuta riittävästi. Toisaalta yhtiö ei saanut täysimääräisesti maksuja toimittamistaan puueristä sahayrityksiltä.

Koivukeskuksessa toimi parhaimmillaan 2000-luvun alussa neljä sahaa, joista kolme on sittemmin lopettanut toimintansa konkurssin takia.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen