Lappeenrannan kesän tarjonta huomioi erityisesti lapsiperheet

Hiekkalinnan avajaisiin yritetään saada kansainvälisiä Unicef-tähtiä. Kaupungin keskusta kaipaa vetovoimaista linkkiä sataman suunnasta.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Ensi viikonlopun lapsimessut Helsingin messukeskuksessa on tärkeä foorumi Lappeenrannan kesän markkinoille. Sielläkin kaupunkia koetetaan iskostaa turistien mieleen entistä vankempana lapsiperheiden matkailukohteena.

Hiekkalinna on lapsiperheille Lappeenrannan ykköshoukutin. Yrittäjä Teemu Kaukonen odottaa linnaan ensi kesänä 200 000 kävijää. Viime kesänä siellä tilastoitiin noin 160 000 kävijää.

Kaukosen mukaan hiekkalinnaa markkinoidaan messujen jälkeen erityisesti Suomen länsirannikolla. Sinne levitetään toista tuhatta julistetta, jotka piirroskuvin kertovat kesällä luvassa olevasta avaruusseikkailusta.

Hiekkalinnan avaruusteeman toteutuksia ovat muun muassa planeetat, hassut avaruusolennot ja tunnelin muotoon veistetty avaruusalus miehistöineen, valoineen ja äänineen.

Myös Lappeenrannan rooli Unicef-kaupunkina näkyy hiekkalinnassa. Sinne tulee muun muassa Unicef-toivomuslähde.

Hiekkalinnan tekoon yritetään päästä jo toukokuussa. Kaupungin lisäksi rakentamista rahoittavat paikalliset yritykset. Heidän osuutensa korvaa EU:n tuen, jota hiekkalinnaan ei enää tule. Viime vuonna EU:n osuus oli 40 prosenttia noin 100 000 euron rakentamiskustannuksista.

Hiekkalinnan avajaiset ovat 17. kesäkuuta. Teemu Kaukosen mukaan avajaisiin koetetaan saada kansainvälisiä Unicef-tähtiä.

LAPSILLE JA lapsiperheille on Lappeenrannassa suunnattu monia muitakin kesätapahtumia. Jo alkukesästä on lasten festivaalit ja lasten kalenat. Lisää rientoja on tarjolla pitkin kesää hamaan syksyiseen jalkapallojunnujen Saimaa-turnaukseen.

Päivittäin lapsille on uutuutena tarjolla akkukäyttöisiä formula-autoja ja miniautoja, joilla voi huristella hiekkalinnan luona ja satama-alueella.

Sataman seudulla lienee nähtävissä myös oikea lehmä. Se kuuluu lehmäbingoon, jota Lappeenrannassa pelataan ensi kesänä Kaukosen mukaan 99-prosenttisella varmuudella.

Jossain sataman ja Linnoituksen seudulla voi pelata myös puistoshakkia. Muita kesäpelejä ovat muun muassa katusähly, frisbeegolf ja taulukoripallo.

Projektipäällikkö Kari Niemelä pohtii keinoja Karhusaaren laavun hyödyntämiseksi kesämatkailussa. Matkailijat voisivat soutaa laavulle, jos tarjolla olisi soutuveneitä.

– Mistä löytyisi yrittäjä, joka laittaisi venevuokraamon satamaan?

Niemelä vetää Lappeenrannan seudun elinkeino- ja matkailuyhtiö Selman alullepanemaa sateenvarjo-projektia, jossa on usean vuoden ajan kehitetty Linnoituksen ja sataman palveluita ja matkailutarjontaa.

Linnoitukseen yrittäjiä olisi kuulemma tulossa oikein jonossa. Kari Niemelän mukaan heille ei kuitenkaan voida tarjota vapaita tiloja.

Linnoituksen lähitulevaisuuden suuria kysymyksiä ovat myös Tali-Ihantala-museon perustaminen ja sijoittaminen sekä restauroinnista valmistuneiden linnoitusrakenteinen hyödyntäminen matkailussa.

Niemelä pitää tärkeänä myös tiiviimmän yhteyden luomista turistien suosimasta Linnoituksesta ja satamasta Lappeenrannan keskustaan.

Uudistetun Kauppakadun avajaiset ja Sataman valot -tapahtuma olivat hänen mukaansa hyvä malli yhteyttä luovista tapahtumista. Sataman valot syttyvät tulevanakin syksynä, mutta keskustaan pitää ideoida uusia matkailuhoukuttimia.

Lappeenrannan kaupunkikeskusta Lakes ry:n palaverissa keskiviikkona todettiin, että turistien toiveissa on etenkin pienten liikkeiden ja kahviloiden pitempi aukiolo. Moni venäläinen matkailija joutuu turhaan tempomaan suljettuja ovia etenkin lauantaina iltapäivällä.

Hiekkalinnasta ja Lappeenrannan muistakin kesätarjouksista kertova esite on juuri valmistunut.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen