Lappeenranta värvää töihin yksityisiä vuokrahammaslääkäreitä

Kaupungin hammaslääkärien viroista lähes kolmannes on ilman viranhoitajaa. Yksityinen sektorikin on niin työllistetty, ettei sieltäkään oikein apuja löydy.

HEIKKI SOPANEN

Lähes kolmannes Lappeenrannan terveyskeskusten hammaslääkärien viroista on ilman viranhoitajaa. Kaupungilla on viisitoista hammaslääkärin virkaa, ja neljään virkaan ei ole löytynyt lääkäriä.

Hammaslääkäripulan vuoksi asiakas joutuu odottamaan vastaanotolle pääsyä pitkiäkin aikoja. Pulaan etsitään ratkaisua yksityiseltä puolelta, mutta sielläkin hammaslääkärit ovat täystyöllistettyjä.

– Teemme sopimuksia yksityisten firmojen kanssa hoidoista heti, jos vain tarjontaa löytyy. Tarjouskilpailu on meneillään, mutta tähän mennessä tarjouksia ei juuri ole tullut, Lappeenrannan sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Kari Korhonen kertoo.

Kaupungilla on tällä hetkellä sopimus yksityisen reppufirman kahden hammaslääkärin kanssa. He tekevät kuitenkin vain osa-aikaista työtä 1-2 päivänä viikossa.

KAUPUNGIN ylihammaslääkärin sijainen Kari Vento sanoo, että kuuden kuukauden hoitotakuurajasta pystytään vielä pitämään kiinni. Se tarkoittaa kuitenkin työssä oleville hammaslääkäreille entistä suurempaa työtaakkaa.

– Ostopalveluihin on lähdetty, koska henkilökunta alkaa väsyä. Potilaita tulee koko ajan lisää, myös yksityiseltä puolelta, koska kunnallinen hammashoito on yksityistä halvempaa.

Vennon mukaan päivystys toimii, mutta suurin ongelma on löytää hammaslääkäreitä päivystyksestä jatkohoitoon siirtyvien potilaiden hoitoon.

– Yritämme ostaa nimenomaan jatkohoitoa yksityiseltä puolelta. Saa nähdä, kuinka toisten aloittaman hoidon jatkaminen kiinnostaa.

HAMMASLÄÄKÄRIPULA johtuu Kari Korhosen mielestä hammaslääkärikoulutuksen vähentämisestä 1990- luvulla. Kuopion koulutus lopetettiin, kun näytti, että hammaslääkäreitä valmistuu työttömiksi. Nyt ylitarjonta on kääntynyt niukkuudeksi.

Korhosen mukaan Kuopion koulutuksen lopettaminen heijastuu hammaslääkäripulana erityisesti Itä-Suomeen ja Etelä-Karjalaan. Hän toivoo ainakin erikoishammaslääkärikoulutuksen aloittamista Kuopiossa.

Kari Vennon mielestä koulutuksen vähentäminen ei välttämättä ole syy esimerkiksi Lappeenrannan hammaslääkäripulaan.

– Hammaslääkäreitä on kyllä riittävästi, mutta työ terveyskeskushammaslääkärinä ei hirveästi kiinnosta. Tilanne on sama kuin terveyskeskuslääkärien kohdalla.

Lappeenrannassa hammaslääkärien työtaakkaa on pyritty helpottamaan myös kouluttamalla suuhygienisteja tekemään helppoja maitohampaiden paikkauksia.

Kuvateksti

Työtä olisi, muttei tekijää. Lappeenrantaa vaivaa myös hammaslääkäripula terveyskeskuksissa.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen