Lapset käyvät Taipalsaarelle kalliiksi

Pikku hiljaa velkaantuvan kunnan rahkeet joutuvat koville päivähoito- ja koulupalvelujen kasvupaineissa. Uusi päiväkoti on suunnitteilla. Tilinpäätös näyttää huonontuneita talouslukuja muuten positiivisen vireen kunnassa.

ANNE KOTIHARJU

Saimaanharjun päiväkoti pullistelee lapsista. Muutkin, osa pika-aikataululla järjestetyistä, päivähoitopalveluista ovat tehokäytössä. Kunnan viime vuonna tarjoama Taipalsaari-lisä lievitti painetta hieman: sen ansiosta vuoden aikana 55 lasta hoidettiin kotona. Etelä-Karjalan ainoan todellisen kasvukunnan pitää kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan ryhtyä pian suunnittelemaan uutta päiväkotia.

– Ensi vuoden syksyyn mennessä lisää päivähoitopaikkoja pitäisi saada 60 lapselle.

Willman nimeää kunnan ponnistelut palvelujen lisäämiseksi kasvukivuiksi, jotka heijastuvat tilinpäätökseen.

– Jouduimme lisäämään henkilöstöä päivähoidon lisäksi terveys- ja tekniselle puolelle. Esimerkiksi perhe- ja ryhmäperhepäivähoidossa oli varauduttu 13 500 läsnäolopäivään, mutta niitä kertyi 16 000. Kirkonkylän koulussa piti olla kasvunvaraa vielä vuosiksi, mutta täyttä jo on.

TILINPÄÄTÖS kertoo viime vuonna kiristyneestä taloustilanteesta. Kunnan tulojen ja käyttömenojen erotus, vuosikate, pieneni vajaaseen 0,2 miljoonaan euroon. Taipalsaaren kokoinen kunta tarvitsisi runsaan miljoonan euron vuosikatteen.

– Tuo vuosikatteen huonous tulee puhtaasti toiminnasta. Taipalsaari ei esimerkiksi saanut mitään ylimääräisiä myyntituloja katetta kaunistamaan. Päinvastoin. Meiltä jäi saamatta Kirjamoinniemen tonttituloja 400 000 – 500 000 euroa, kun valituksen takia tontteja ei voitu luovuttaa.

– Kaikki suuret toimialat ylittivät talousarvionsa, mutta aivan perustelluista syistä eli lakisääteisiin palveluihin vastaamiseksi.

KASVAVA VÄKILUKU on tietenkin terve merkki. Kasvuvauhti kuitenkin yllätti.

– Väkiluku kasvoi peräti 67:lla, kun palvelutuotannon kannalta optimaalinen luku olisi noin 30. Tuolloin ei olisi tarvittu korjausliikkeitä. Kasvutahti oli yllätys senkin takia, ettei kunta myynyt kuin alle kymmenen tonttia. Rakennuslupia kuitenkin myönnettiin 32 omakotitalolle ja yhdelle rivitalolle. Pääosa tuli yksityisten maille haja-asutusalueelle.

– Sama kehitys jatkuu tänä vuonna. Rakentaminen on ollut hyvin vilkasta.

VELKA tuplaantui 4,1:een miljoonaan euroon. Velkaa asukasta kohti on nyt kohtuulliset 834 euroa.

– Velkaantumien jatkuu. Suuria investointeja on tiedossa. Tänä vuonna tehdään Vehkataipaleen liikuntatila sekä remontteja Leväsen koululla ja vanhainkodissa. Kunnallistekniikka rakennetaan, muun muassa Juvosen tie. Ensi vuonna on kirjaston vuoro ja päiväkoti on selvityksen mukaan tarpeen.

Verotulot kasvoivat mukavasti ja työllisyystilanne kohentui.

– Kun vuonna 2005 työttömyysaste oli 10 prosenttia ja työttömiä oli 232, nyt vastaavat luvut ovat 7,9 ja 185. 47 henkilön työllistymien näkyy positiivisesti monella tavalla.

VALTIONOSUUDET pienenivät väkimäärän ja palvelujen kasvusta huolimatta.

– Kun yli 65-vuotiaiden osuus on pieni, 15 prosenttia, sekä työllisyystilanne ja tulokehitys hyvät, niin valtionosuuksissa kunta häviää.

Taipalsaari tuottaa palvelunsa vertailujen perusteella tehokkaasti. Esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset asukasta kohti ovat Taipalsaarella edullisimmat Etelä-Karjalassa. Ne ovat noin 1 800 euroa, kun muiden luvut huitelevat 2 000 ja 2 500 euron välillä; Etelä-Karjalassa keskiarvo on 2 400.

Hyvästä verotulokehityksestä huolimatta Willman toivoisi lisärahaa myös palvelumaksuista.

– Vesi-, jäte- ja kaukolämpömaksuihin on korotuspaineita, jotta maksuilla katettaisiin kustannukset.

Kunnan tilikauden alijäämä 597 810 euroa katetaan edellisten vuosien ylijäämästä, jota on 3,2 miljoonaa euroa.

Kuvateksti

Jeeny (vas.), Aleksi, Sanni, Netta, Venla ja Milla ovat saaneet hoitopaikat täpötäydestä Saimaanharjun päiväkodista.

Kuva: PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju