Miro Veijalainen on viimeisin lenkki golfin huippuketjussa

Lappeenrantalaisgolfaaja on jo Suomen amatöörihuipulla. Haaveet ammattilaisurasta realisoituvat vasta lukion ja armeijan jälkeen.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Jatka luetteloa: Toni Karjalainen, Antti Ahokas……Miro Veijalainen.

Karjalainen ja Ahokas kiertävät rahakenttiä ammattilaisina, mutta Veijalaisen status pysyy lukion ja armeijan vuoksi vielä pari vuotta amatöörinä.

– Viimeiset 3-4 neljä vuotta yhteistyö on ollut tiiviimpää. Paljon ollaan treenattu yhdessä, Veijalainen sanoo.

Lappeenrantalaisgolfaajien nousun taustalla omien lahjojen lisäksi toisten esimerkki ja valmentaja Marko Kostensalo. Kostensalon mukaan puolentoista vuoden yhteistyön aikana Veijalaisen kehitys on ollut hyvää ja eväät pitkälle ovat valmiina.

– Vajaan vuoden on ollut lyöminen sellaisessa kunnossa, ettei isompia muutoksia ole tarvinnut tehdä, Veijalainen miettii.

– Ollaan oltu vähän täällä syrjässä ja on tullut vähän näyttämisen halua, että kyllä täällä Venäjän rajallakin osataan.

Veijalaisen mukaan puutteelliset harjoitusolosuhteet talvikaudella ovat osaltaan tiivistäneet pelaajien asennetta.

– Se on myös harvinaista, että kaupungin keskustassa on näin hyvä harjoittelupaikka.

SUOMEN amatöörihuipulla 18-vuotias Veijalainen on tukevasti Espanjan avointen viidennen sijan ja saman maan aurinkorannikolla Sotograndessa pelatun European Nations Championshipin kymmenennen sijan ansiosta, mutta ammattilaisuraa hän ei vielä suunnittele.

– Siitähän se kaikki vasta alkaa, tähän mennessä tehty on vasta valmistautumista siihen.

Edellinen haave, NHL, karisi mielestä kolmisen vuotta sitten, kun jääkiekko sai tehdä kokonaan tilaa golfille. Sama tausta on myös Ahokkaalla.

Lajinvalinta alkoi selkiytyä kymmenvuotiaana, kun green cardia suorittamaan lähtenyt äiti houkutteli pojan mukaan.

– Heti kyllä iski legendaarinen golfkärpänen. Kun kerran tempautuu mukaan, kyllä se on yleensä loppuelämä samassa kärryssä.

AMATÖÖRINÄ taustojen hoitaminen on golfaajalla mutkikasta, sillä säännöt ovat tiukat, eikä rahaa voi suoraan ottaa tukijoilta tai koristella peliasuja mainoksilla. Veijalaisen taustalla ovat tukemassa seura, Golfliitto ja omat sponsorit. Tärkein tuki on kuitenkin tullut tähän saakka omilta vanhemmilta.

Omat mutkansa tuo koulun ja golfin yhteensovittaminen.

– Tuottaa se hankaluuksia, mutta kyllä opettajat ovat todella hyvin joustaneet.

Veijalainen laskee, että hän on tien päällä vuoden alun ja elokuun lopun välisenä aikana 130 vuorokautta.

– Todella vähän matkoilla jaksaa lukea. Kun aamusta iltaan painaa hommia, ei oikein illalla kämpillä jaksa koulukirjoja kaivella.

Pelkkää auringonpaistetta golfaajan ura ei muutenkaan maailmalla ole.

– Likaisten vaatteiden ja mailojen raahaaminen hotellista toiseen, ei se aina niin herkkua ole. Kyllä siitä hommasta pitää tykätä, että siellä viittii pyöriä.

TULOS TEHDÄÄN viheriöllä, mutta avauslyönnit raamikas Veijalainen vetää jo Karjalaisen pituuksille.

– Se ei ole pelin pääasia, vaan tarkkuus ratkaisee.

Esikuvia on ollut Karjalaisen ja Ahokkaan myötä lähellä, mutta vielä hohdokkaampia esimerkkejä ovat Tiger Woods ja Adam Scott.

– Voi ottaa mallia ja suuntaviivoja, mutta kyllä jokaisella pitää kolahtaa itselläänkin. Pelkkä matkiminen ei tuo tulosta.

– Tämä on niin vaikea peli, että kaikki pitää tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti.

JATKO-OHJELMASSA Veijalaisella on parin viikon päästä leiri Espanjassa ja kuukauden päästä Irlannin avoimet. Kauden kohokohtia ovat Ahokkaan viime vuonna voittama British Amateur ja joukkueiden sekä henkilökohtaiset EM-kisat. Suomen viheriöillä hän esiintynee kesällä vain muutaman kerran.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen