Pola uhkaa lopettaa Lappeenrannan tehtaan

Lappeenrannasta häviäisi tehtaan 135 työpaikkaa. Yt-neuvottelujen tulokset ratkeavat huhtikuun lopulla.

SANNA PYYSALO

MATTI SAARELA

Valmisvaatteita valmistava Pola käynnisti maanantaina yt-neuvottelut 145 työntekijän ja toimihenkilön irtisanomisista. Toimitusjohtaja Jukka Kurikan mukaan neuvottelut voivat johtaa yhtiön Lappeenrannan-tehtaan sulkemiseen kokonaan. Lappeenrannan tehtaan sulkemisuhasta Kurikka kertoo yt-neuvottelujen alkamisesta annetussa tiedotteessa.

Yhtiö perustelee joukkoirtisanomisia tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä. Yhtiön toiminta on ollut tappiollista viime vuonna.

Aikaisempina vuosina Polassa on totuttu pitkiin lomautuksiin, joita on toteutettu vaatekaupan sesonkien välillä.

Kurikan mukaan maanantaina aloitetut neuvottelut eivät vaikuta ensi syksyn asiakastoimituksiin.

VIELÄ VIIME elokuussa yhtiön Helsingin-konttorissa oltiin toiveikkaita. Polan elokuiset näytökset Helsingin Muotimessuilla olivat myyntijohtaja Ahti Lehtisen mukaan menestyksiä, ja syksyn myynniltä oli lupa odottaa paljon.

Syyskuun lopulla Pola lomautti Lappeenrannan-tehtaansa tuotannollisen henkilöstön toistaiseksi. Työntekijöiden lomia ja pekkasvapaita jatkettiin syyssesongin päätyttyä jo tavallista aikaisemmassa vaiheessa.

POLAN LAPPEENRANNAN-tehtaan kokonaishenkilöstömäärä on noin 135. Yt-neuvottelut koskevat lisäksi noin kymmentä henkilöä Helsingissä.

Lappeenrannan tehtaalla elettiin maanantaina apeissa tunnelmissa. Tehtaan väelle kerrottiin alkavista yt-neuvotteluista tiedotustilaisuudessa.

– Tunnelma on alakuloinen. Tosin tätä osattiin odottaa, joten kyseessä ei ollut aivan täydellinen yllätys, Polan ammattiosaston puheenjohtaja, varapääluottamusmies Pirjo Stockmakari kertoo.

Yt-neuvottelut kestävät kuusi viikkoa, ja niiden perusteella tehtäviä päätöksiä on odotettavissa huhtikuun loppupuolella. Stockmakarin mukaan työt jatkuvat nyt normaalisti, ja syksyn sesonki otetaan työn alle talvilomien jälkeen.

– Myynti on laskenut koko ajan. Kotimainen vaate ei käy kaupaksi, koska sitä pidetään liian hinnakkaana. Onhan se laadukkaampaa, mutta ilmeisesti ihmiset haluavat ostaa trendituotteita, joita pidetään yksi sesonki ja sitten ostetaan uutta, Stockmakari miettii.

Stockmakari arvioi, että maanantaina käynnistyneet yt-neuvottelut ovat Polan Lappeenrannan-tehtaan loppu.

– Pahalta näyttää.

Pola Oy on 1950-luvulla perustettu tekstiilialan perheyritys, jonka toimialaa ovat naisten vaatteiden suunnittelu, valmistus ja markkinointi. Valtaosa yhtiön liikevaihdosta on viime vuosina tullut viennistä. Tärkeimpiä vientialueita ovat olleet Iso-Britannia ja Pohjoismaat. Yhtiön tuotannosta on tähän asti mennyt vientiin noin 60 prosenttia.

Kirjoittaja:
Sanna Pyysalo, Matti Saarela