Salpamajan koko irtaimisto varkaille

Rutolan Salpamajalle murtauduttiin viikon sisällä kahteen otteeseen. Majalta on viety sodanaikaisia viestintävälineitä sekä reserviläisten muistoesineitä. Suurin osa irtaimistosta on tunnistettavissa.

ILPO LESKINEN

Rutolassa sijaitsevaan Salpamajaan on murtauduttu kahdesti viikon sisällä. Varkaat ovat vieneet majalta lähes kaiken irtaimiston.

Ensimmäisen kerran reserviläisjärjestöjen omistamalle Salpamajalle murtauduttiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 24.-25. helmikuuta. Toisen kerran sinne murtauduttiin perjantain ja lauantain välisenä yönä 2.-3. maaliskuuta.

SALPAMAJALTA on viety kaksi sodanaikaista kenttäpuhelinta ja virolainen kenttäkeskus.

Lisäksi siellä säilytettiin reserviläisten muistoesineitä ja tauluja, kuten 70×70-senttinen Summan miljoonabunkkerin kuva jatkosodan ajalta sekä messinkinen 25×30-senttinen reserviläisristi.

Vorot veivät myös reserviläiskisojen kiertopalkintoja ja kunniakirjoja, saksalaisen metsästysporukan lahjoittamat litran oluttuopit sekä sinivalkoisen rajapuomin.

LAPPEENRANNAN reservinaliupseerien puheenjohtaja Risto Häkämies ihmettelee murtoa. Lähes kaikki varastettu tavara on tavalla tai toisella tunnistettavissa. Esineissä on omistuskirjoituksia tai ne on valokuvattu.

– Voroille on kelvannut taulu, johon on merkitty Salpamajan rakentamista 1970-luvulla tukeneiden yritysten nimet.

– Mannerheimin muotokuva oli ensimmäisen murron jälkeen jätetty ulos hankeen, josta se saatiin pelastettua.

KENTTÄPUHELIMIA ja kenttäkeskusta lukuunottamatta varastettu tavara ei ole erityisen arvokasta, mutta sillä on Häkämiehen mukaan runsaasti tunnearvoa.

– Ilkivaltaa majalla ei ole tehty, mutta mielipahaa tämä aiheutti runsaasti.

Ensimmäisellä kerralla oli murtauduttu keittiön ikkunasta ja toisella kerralla rikottu oven lasi.

– Toisen murron jälkeen majalta vietiin veitsiä ja haarukoita myöten suunnilleen kaikki.

Lappeenrannan poliisi tutkii murtoja.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen