Sinikka Mönkäre ei haikaile vaalikentille

Uusissa tehtävissä kolmen hallituksen ministerille jää aikaa myös itselle ja harrastuksille.

MATTI VEIJALAINEN

JOS ajat ja työt olisivat kuin ennen, viilettäisi Sinikka Mönkäre parhaillaan vaalikentillä. Viidet eduskuntavaalit kampanjoineen Mönkäreen ei kuitenkaan enää tarvinnut lähteä kuudennelle kierrokselle, sillä poliitikkoammatti vaihtui viime vuonna Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtajan tehtävään.

– Olen minä muutamissa vaalitilaisuuksissa tosin käynyt. En kuitenkaan enää poliitikkona, vaan kutsuttuna vieraana asioita kertomassa, Mönkäre kertoo.

Politiikan perään Mönkäre ei enää haikaile. RAY:n johdossa hänelle on avautunut mielenkiintoinen tehtäväkenttä, jonka peruskoordinaatit olivat valmiiksi tutut. Hallinnollisesti Raha-automaattiyhdistyksen toiminta kuuluu sosiaali- ja terveysministerin tontille, joka on Mönkäreelle tuttu kahdesta eri hallituksesta.

RAY:n uusi avustusstrategia painottaa lisää sosiaali- ja terveysalan järjestöjen perustyön tukemista. Mönkäreen mukaan järjestöjen tärkeintä tuotetta on sosiaalinen pääoma, jota yhteiskunta tarvitsee jatkuvasti lisää. Vapaaehtoista sosiaali- ja terveystyötä tekevät 12 000 järjestöä ovat voimavara, johon Mönkäreen mielestä kannattaa panostaa.

POLIITIKON URANSA Mönkäre teki alusta loppuun imatralaisena. Vuoksenniskan työväentalolta alkanut noste kantoi imatralaisdemarin kolmen eri hallituksen ministeriksi. Nykyiseen tehtäväänsä siirtyessään Mönkäre siirsi kirjansa Helsinkiin, mutta henkinen haikeus Imatralle jäi. Mönkäre lupaa, että yhteys ei katkea.

– Tulen Imatran golfkentälle kesällä aina, kun siihen on mahdollisuus.

Harrastamisessa Mönkäre lukee voitokseen sen, että kalenteria ei enää tarvitse täyttää politiikan ehdoilla.

– Nyt teen työt työaikana ja muulloin teen muuta.

Liikuntaharrastuslistalla ovat golfin lisäksi sauvakävely ja kuntosali. Tänä talvena Mönkäre kertoo ehtineensä hiihtämäänkin. Kulttuurissa on löytynyt aikaa teatterille ja elokuvalle omistautumiselle.

Mönkäre on voinut nyt määrätä itse myös sen, kuinka kauan hän tekee työtä. RAY:n toimitusjohtajan pesti on sovittu määräaikaiseksi Mönkäreen omasta tahdosta.

– Eläkkeelle jään ihan entiseen oikeaan aikaan täytettyäni 65 vuonna 2012, Mönkäre suunnittelee.

Kuvateksti

Sinikka Mönkäre on nykyään kirjoiltaan helsinkiläinen, mutta henkisesti ainakin puoliksi yhä imatralainen.

Kuva: RAY

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen