Sudet ovat hätyytelleet kuutteja

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että kuutteja olisi joutunut suden syömäksi.

JYRI HÄNNINEN

PUUMALA. Sudet ovat häiriköineet saimaannorppien pesärauhaa Puumalan seudulla. Havainnon teki puumalalainen Martti Laine liikkuessaan Saimaan Katosselällä.

Laine huomasi hiihtomatkoillaan kaksi saimaannorpan pesää, joissa kummassakin oli norpan poikasia eli kuutteja.

– Viikkoa myöhemmin kuutit olivat kadonneet ja pesien ympärillä oli suden jälkiä. Jotain kuuteilla siinä välissä tapahtui. On mahdollista, että sudet söivät kuutit tai ajoivat jään alle, johon ne hukkuivat, Laine arvuuttelee.

Katosselän lähistöllä on liikkunut viime syksyn ja talven aikana säännöllisesti susia. Jälkien perusteella laumassa on ollut neljästä seitsemään sutta kerrallaan.

Paikalliset asukkaat ovat tehneet useita susihavaintoja, joista osan päiväsaikaan.

– Norpat kuuluvat meidän luontoon ja niiden kantaa on yritetty elvyttää muun muassa kalastusrajoituksilla. Nyt näyttää siltä, että vahva susikanta tuhoaa sen edistyksen, jota ihmisten toiminnalla on saatu aikaiseksi.

– Jos sudet käyvät napsimassa kuutit, ei ihmisten norpille tarjoamasta pesärauhasta ole hyötyä.

LAINE TEKI asiasta ilmoituksen Metsähallitukselle, mikä vastaa norppakannan seurannasta ja hoidosta.

Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela pitää epätodennäköisenä, että sudet olisivat onnistuneet tappamaan kuutteja.

– Todennäköisemmin kuutit ovat lähteneet paikalta karkuun, etenkin kun niiltä on puuttunut pesien antama suoja. Kun kävimme paikan päällä tutkimassa asiaa, emme löytäneet verijälkiä tai kuolleita kuutteja.

– Mutta ei se tietysti ole mahdotonta, että sudet ovat tappaneet kuutteja.

Koskelan mukaan helmikuussa syntyneet kuutit pystyvät jo sukeltamaan hyvin ja ne viettävät jonkin verran aikaa vedessä.

Koskelan tiedossa ei ole yhtään tapausta, jossa olisi varmuudella todistettu suden tappaneen kuutteja. Hänen mielestään ei ole tarpeellista alkaa pohtia sudenmetsästystä tai muita toimenpiteitä norppien pesärauhan takaamiseksi.

Saimaannorppien kuuttilaskenta tehdään ensi viikolla maanantain ja torstain välillä.

Saimaannorpille syntyy noin 60 poikasta.

Metsähallitus on saanut tiedon neljästä kuolleesta kuutista tähän mennessä.

Kuvateksti

Leuto talvi ja aikainen kevät ovat vaikeuttaneet saimaannorppien pesintää. Laajamittaisilta kuuttikuolemilta ilmeisesti kuitenkin vältytään.

Kuva: JOUNI KOSKELA

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen