Suhtautuminen kuntaliitoksiin on Kymessä entistä myönteisempää

Kuntaliitosten vastustus oli kovinta vuonna 2004. Kouvolan seudun asukkaiden selkeä enemmistö suhtau

Kuntaliitosten vastustus oli kovinta vuonna 2004. Kouvolan seudun asukkaiden selkeä enemmistö suhtautuu nyt myönteisesti liitoksiin. Vastustajat ovat edelleen niskan päällä Etelä-Karjalassa ja Kotkan-Haminan seudulla. Keskustan ja vihreiden kannattajat ovat kielteisimpiä.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN ja Kymenlaakson äänestysikäisten asukkaiden mielipiteet kuntaliitoksista ovat pysyneet samoina viimeiset puolitoista vuotta. Vuoden 2004 pohjanoteerauksen jälkeen myönteisyys on kuitenkin kasvanut.

Suomen Gallupin helmikuun lopulla tekemän tutkimuksen mukaan Kymen vaalipiirin väestöstä kuntaliitoksia kannattaa 46 prosenttia ja vastustaa 43 prosenttia.

Vuoden 2005 lopulla tehty gallup antoi täsmälleen saman tuloksen. Molemmissa kyselyissä oli tuhat vastaajaa vaalipiirin alueelta, ja myös kysymykset olivat samat.

Suomen Gallup on selvittänyt Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson väestön kuntaliitoskantoja vuodesta 2002 alkaen. Ensimmäisessä kyselyssä asenteet olivat myönteisimwmät: 55 kannatti liitoksia ja 36 prosenttia vastusti. Loput eivät osanneet sanoa kantaansa.

Vuonna 2003 kuntaliitoksia kannatti 47 prosenttia vastaajista. Vastustajat olivat voitolla vuoden 2004 gallupissa, jolloin yhdistymisiä kannatti vain 36 prosenttia väestöstä ja vastusti peräti 47 prosenttia. Sen jälkeen kuntaliitosten suosio on pikku hiljaa kasvanut.

ETELÄ-KARJALASSA kuntaliitosten kannatus on vaihdellut Kymenlaaksoa enemmän, mihin vaikutti varmasti kuuma ja tunteikas Saimaankaupunki-keskustelu. Lopulta hanke kaatui asukkaiden vastustukseen.

Vuonna 2002 eteläkarjalaisista kannatti kuntaliitoksia peräti 55 prosenttia ja vastusti 36 prosenttia, mutta seuraavana vuonna numerot kääntyivät päinvastaisiksi. Vuoden 2003 gallupissa kannattajia oli vain 32 prosenttia ja vastustajia peräti 58 prosenttia.

Vuoden 2004 gallupissa eteläkarjalaisten kuntaliitosvastustus oli lähes yhtä kovaa: 54 prosenttia sanoi ei. Vuoden 2005 lopulla kannattajien määrä nousi 47 prosenttiin ja nyt heitä on uusimman gallupin mukaan 43 prosenttia. Vastustajien määrä on 45 prosenttia, joten voimasuhteet ovat tällä hetkellä tasaväkiset.

KYMENLAAKSOSSA kuntaliitokset saivat vuosien 2002 ja 2003 gallupeissa 55 prosentin kannatuksen, mutta myönteisyys väheni seuraavana vuonna 40 prosenttiin ja vastustajat olivat niukasti enemmistönä. Reilu vuosi sitten Kouvolan seudun asukkaista kannatti kuntaliitoksia jo 47 prosenttia ja Kotkan-Haminan seudun asukkaista 43 prosenttia.

Tällä hetkellä kuntaliitosmyönteisiä on Kouvolan seudun asukkaista peräti 57 prosenttia, ja vastustajien määrä on laskenut yhteen kolmasosaan. Kotkan-Haminan seudulla vastustajat ovat tällä hetkellä enemmistönä prosenttinumeroin 51-40.

VAALIPIIRISSÄ on tällä hetkellä kaksi kuntaliitoshanketta. Kouvolan seudun kuntien ”Suuri suunnitelma” on ollut jäissä, ja Iitti jäi pois siitä. Lapin yliopiston entinen rehtori Esko Riepula selvittää kesään mennessä kuuden kunnan yhdistymisasian. Mukana ovat Kouvola, Kuusankoski, Valkeala, Anjalankoski, Elimäki ja Jaala.

Kunnanvaltuustojen odotetaan tekevän päätöksiä syksyllä. Suomen Gallupin mukaan asukkaat kannattavat nyt suurkunnan perustamista.

Lappeenranta ja Joutseno päättävät nekin mahdollisesta yhdistymisestään syksyn aikana.

Viimeisin kuntaliitos on vuoden 2006 alusta, jolloin Parikkala, Saari ja Uukuniemi yhdistyivät. Kymenlaaksossa on tehty viimeksi Haminan ja Vehkalahden liitos.

GALLUPIN tarkemmat luvut eivät suuresti yllätä. Kokoomuksen, SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat ovat myönteisimpiä kuntaliitoksille. Keskusta ja vihreät riuhtovat edelleen vastaan.

Miehet ovat edelleen suostuvaisempia kuntaliitoksiin kuin naiset.

Nuoret ja opiskelijat ovat eniten vastaan. Ammattiryhmistä johtavassa asemassa olevat ja ylemmät toimihenkilöt ovat kuntaliitoksille myönteisimpiä. Viljelijöiden kannat ovat aika tasan, mutta työväestön enemmistö vastustaa kuntaliitoksia.

Hieman yllättäen myös yrittäjien joukossa on enemmän vastustajia kuin kannattajia. Eläkeläiset vastaavat sen sijaan aika myönteisesti.

SUHTAUTUMINEN KUNTALIITOKSIIN

Suomen Gallup toteutti Etelä-Saimaan, Kouvolan Sanomien ja Kymen Sanomien toimeksiannosta 20.-26.2.2007 tutkimuksen, jossa kysyttiin asukkaiden suhtautumista kuntaliitoksiin.

Tulosten virhemarginaali on plus/miinus 3 prosenttiyksikköä.

Etelä-Karjalasta oli 452 vastaajaa, Kouvolan seudulta 275 ja Kotkan-Haminan seudulta 273.

Vastaajilta kysyttiin: ”Ajatellaan, että ehdotettaisiin kotikuntanne liittämistä yhteen naapurikunnan tai naapurikuntien kanssa. Miten Te suhtautuisitte tähän ehdotukseen: kannattaisitteko Te tällaista kuntaliitosta vai ette?

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen