Amislaisten evakko on sujunut hyvin

Etelä-Karjalan ammattiopiston oppilaat puhalsivat Finreilan vanhan teollisuushallin henkiin. Evakkoja on ripoteltu myös muualle kaupunkiin.

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan ammattiopiston tekniikan yksikön koulutuspäällikkö Martti Pulakka osoittaa pihalla olevia kymmentä kuljetuskonttia.

– Ne ovat täynnä tavaraa, jotka eivät mahtuneet mihinkään. Pohjolankadun tilat piti tyhjentää kokonaan, Pulakka sanoo.

Tavarat ovat Etelä-Karjalan ammattiopistolta, joka muutti helmikuussa pois toimitiloistaan remontin alta Lappeenrannan Pohjolankadulta.

Vuoden mittaisen evakkomatkan suunnittelu ja toteutus vaati paljon työtä, mutta Pulakan mukaan kaikki on sujunut hienosti.

Pohjolankadulta lähti toisiin tiloihin lähes pari sataa oppilasta.

Haastavinta oli löytää sijoituspaikka kone-, metalli-, lvi- ja rakennusalan opiskelijoille. Rakennusliike Pölläsellä sattui kuitenkin olemaan sopiva paikka: Finreilan vanha teollisuushalli Lappeenrannan Harapaisissa.

– Tämä oli loistava sattuma. Saimme hyvät työtilat halliin, toimistopuolelle luokkahuoneita ja ruokatilat. Hallissa oli valmiina nostureitakin, Pulakka toteaa.

KEVÄISENÄ koulupäivänä hallissa on sutinaa. Samoissa tiloissa on kolmen eri alan opiskelijoita. Keskellä hallia hitsataan, toisessa päässä lvi-alan ammattilaiset ovat putkien kimpussa.

Opiskelijat vaikuttavat tyytyväisiltä väliaikaisratkaisuun, joskin tilanpuute aiheuttaa hiukan nurinaa.

– Tilaa saisi olla enemmän. Ja osa tunneista, kuten kieltenopetus ja liikunta, pidetään edelleen Pohjolankadulla. Mutta ihan hyvin tämä muutto on sujunut, LVI-alaa opiskeleva Jaakko Myllärinen sanoo.

Muuttoa enemmän Mylläristä ja hänen luokkakavereitaan puhututtavat muut asiat, kuten kesätyöt ja alan palkkaus. Nuoret elävät ammatinvalintansa kannalta hyvää aikakautta: duunarit työllistyvät ja tienaavat hyvin.

– Hyvä palkka vaikutti alavalintaan. Kesätöitäkin saa hyvin omalta alalta, ja hommiin suorastaan revitään, Lauri Juvakka sanoo.

OLLI-PEKKA KOIVISTO viimeistelee tekemäänsä ikkunan avaajaa. Hiukan viilaamista, ja työ on valmis. Koivisto on ensimmäisen vuoden opiskelija metallilinjalla.

Opettaja Eero Tapaninen käy katsomassa Koiviston työn jälkeä, jonka hän toteaa hyväksi.

– Käymme läpi vielä perusasioita. Opiskelijat päättävät ensimmäisen lukukauden jälkeen erikoistuvatko he levyseppähitsaajaksi vai koneasentajaksi, Tapaninen kertoo.

Muutamien metrien päässä työpöydästä on hitsauskoppeja, joissa tehdään töitä kovaa vauhtia. Kopit on tuotu Harapaisiin Pohjolankadulta ja kasattu uuteen paikkaan.

Lähes koko muuttohässäkän hoitivat koulun opiskelijat itse. Urakka, jonka suorittamista Pulakka suitsuttaa.

– Imatran yksikön logistiikkayksikkö antoi talkooapua ja kalustoa, jolla tavarat pääosin kuljettiin. Oppilaat olivat kantamassa niitä ja laittamassa paikoilleen. Kaikki sujui ihme kyllä haavereitta, Pulakka sanoo.

HARAPAISEN TILOISSA on käyty joskus miljoonakauppaa energiatekniikalla. Finreilan toimisto hiljeni vuonna 2004, kun yritys kaatui.

Nyt yksi toimistoista on täynnä tietokoneita: parisenkymmentä PC:tä on ahdettu tiiviisti rinnakkain.

Aulatiloissa on ruokapöytiä. Mutta keittiö ei taida löytyä?

– Ruoka tulee Pohjolankadun yksiköstämme valmiiksi pakattuna. Ruokahuolto toimii sujuvasti, Pulakka sanoo.

Yhden luokkahuoneen seinällä on vielä vanha kyltti, jossa lukee isolla Finreila. Muisto menneiltä vuosilta.

AMIKSEN EVAKKOJA löytyy myös muualta Lappeenrannasta. Pintakäsittelijät eli maalarit muuttivat Aikuiskoulutuskeskus Aktivaan.

Laboranteille löydettiin sopivat tilat Lappeenrannan kaupungin elintarvike- ja ympäristölaboratorion talosta – muuttomatka oli vain pari sataa metriä Pohjolankatua eteenpäin.

Opettaja Päivi Lassila keskeyttää tunnin pitämisen hetkeksi, ja tulee juttelemaan. Luokassa olevat kolmannen vuoden opiskelijat alkavat pitää kovaa ääntä, ja Lassila huikkaa luokkaan hiljempaa -kehotuksen.

– No niin. Näin ne meidän kolmosluokkalaiset villiintyy. Heillä on pari viikkoa koulua, sitten työssäoppimista ja opinnot alkavat olla hoidettu. Se nostaa vähän kierroksia, Lassila sanoo.

Muutosta puhuttaessa Lassila huokaisee aluksi. Lyhyt muuttomatka ei tehnyt työstä vähemmän rankkaa. Mutta ei Lassila evakkotiloja sinänsä moiti – kaikki perusasiat voidaan opettaa nykyisissäkin puitteissa.

– Tosin jouduimme ottamaan huoneissa olleita uv-lamppuja pois käytöstä. Niiden jatkuva tuijottaminen kun tekee sokeaksi, Lassila sanoo.

Amislaisten evakkoretki päättyy vajaan vuoden päästä keväällä, kun koulun kuusi miljoonaa maksava remontti valmistuu.

Kuvatekstit

Mervi Kapiainen (vas.), Antti Pentti ja Petri Moliis keskittyvät hitsaamaan.

Etelä-Karjalan ammattiopiston laitteita ja tavaroita on jouduttu sijoittamaan väliaikaisesti kuljetuskontteihin. Joonas Kanerva kantaa kontista viemäriputkea.

Olli-Pekka Koivisto viimeistelee viilaamalla tekemäänsä ikkunan avainta.

Kuvat: PEKKA HÖLKKI

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen