Anna-Liisa Anttila patistelee ihmisiä teatteriin

SARI PULLINENLAPPEENRANTA. Anna-Liisa Anttilan lempiohjelmia televisiossa ja

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Anna-Liisa Anttilan lempiohjelmia televisiossa ja radiossa ovat yhä vielä uutis- ja ajankohtaislähetykset. Kulttuuritapahtumissa hän on tuttu näky, yöpöydällä on kesken historiaa ja elämäkertoja ja edessä balettimatka Pietariin Prinsessa Ruususta katsomaan.

Toimittajana elämäntyönsä tehneelle Anttilalle kulttuuririennot ovat jokapäiväistä leipää, eikä hän siksi voikaan olla ihmettelemättä, miksi teatterissa on käynyt katsojakato.

– On hirveätä, etteivät lappeenrantalaiset käy omassa teatterissaan. Täällä on niitä, jotka käyvät urheilukilpailuissa ja niitä, jotka käyvät konserteissa ja teatterissa, mutta missä kaikki muut ovat? Anttila ihmettelee.

– Harmittaa Antti Majanlahden puolesta. Hän on tehnyt hyvää työtä, mutta Lappeenranta on kohdellut häntä huonosti.

Anttila itse käy katsomassa jokaisen Lappeenrannan kaupunginteatterin ensi-illan. Syytä pienentyneille katsojamäärille hän ei löydä ohjelmistosta eikä esityksistä. Vierailunäytännöt kuitenkin myydään loppuun jo ennen kuin niitä ehditään kunnolla mainostaa.

– Oma teatteri ei näytä kelpaavan. Tässä kaupungissa elää konservatiivinen ennakkoluulo. Ihmiset odottavat, että näytelmät olisivat samanlaisia kuin ennen. Jos on vähänkin epäilystä siitä, etteivät ne ole, ei lähdetä katsomaan. Nuoret tuntuvat olevan vielä konservatiivisempia kuin vanhat.

Teatteri antaa Anttilalle elämyksiä.

– Käyn usein katsomassa saman näytelmän monta kertaa nyt, kun on aikaa käydä. Vaikka aina minulla on riittänyt teatterille aikaa.

Yhä Anttila seuraa teatteria muuallakin kuin kotikaupungissa. Teatteri voi hänen mielestään melko hyvin.

– Useat teatterit etsivät kantaesityksiä ohjelmistoonsa. Mutta eipä Kansallisteatterikaan oikein löydä vetäviä esityksiä muualle kuin pienille näyttämöilleen. Helsingin kaupunginteatterin suuren näyttämön musikaalit puolestaan myyvät.

– Kai se teatteri on aina kriisissä. Mutta en minä kyllä tiedä, mitä se edes merkitsee, Anttila hymähtää.

Baletti on hänen toinen rakkautensa.

– Se on niin paljon harvinaisempaa. Jos klassinen baletti on hyvää, se on ihan autuasta.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Anna-Liisa Anttila seuraa yhä toimittajien ammattiasioita. Hän on itse ollut maan ensimmäinen nainen, joka on lukenut uutisia radiossa. – Ja nyt ne ovat kaikki naisia, hän nauraa.

80-VUOTIAS

Anna-Liisa Anttila

Toimittaja, eläkkeellä

Syntynyt 4.4.1927 Helsingissä

Asuu Lappeenrannassa

Työskennellyt useissa sanomalehdissä ja Yleisradiossa

Ei syntymäpäivävastaanottoa, viettää merkkipäiväänsä teatterissa

Kirjoittaja:
Sari Pullinen