Etelä-Karjalan kansanedustajat tyytyväisiä valiokuntapaikkoihinsa

Kimmo Tiilikaisen vaikuttamispaikat ovat vielä täysin auki. Myös Reijo Paajasen valiokunnat ovat vielä tilapäiset. Sen sijaan Anneli Kiljusen ja Sinikka Hurskaisen paikat ovat lopulliset.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN neljä kansanedustajaa ovat aika tyytyväisiä uusiin valiokuntapaikkoihinsa. Tosin keskustalla valinnat ovat täysin auki, eikä Kimmo Tiilikaisella ole vielä tietoa tulevasta valiokuntapaikastaan.

Myös kokoomuksen valinnat ovat vielä väliaikaisia. Reijo Paajanen on menossa näillä näkymin liikenne- ja viestintävaliokuntaan sekä puolustusvaliokuntaan.

– Olen näihin kohtuullisen tyytyväinen, mutta ykköstavoitteeni on valtiovarainvaliokunta sekä siellä liikennejaosto ja kauppa-ja teollisuusjaosto.

Ministerivalinnat kuitenkin muuttavat pääsiäisen jälkeen kokoomuksen kansanedustajien valiokuntapaikkoja.

Kotkalainen Jyri Häkämies valittiin valtiovarainvaliokunnan jäseneksi ja sen liikennejaoston puheenjohtajaksi. Hän on kuitenkin aika varma ministeri, joten hänen valiokunta- ja jaostopaikkansa menevät uuteen jakoon.

Sen sijaan sosialidemokraattien valiokuntavalinnat ovat lopulliset. Anneli Kiljunen ja Sinikka Hurskainen ovat tyytyväisiä saamiinsa vaikuttamispaikkoihin.

ANNELI KILJUNEN valittiin jäseneksi sekä sivistysvaliokuntaan että sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, jossa hän toimii demariryhmän vetäjänä. Lisäksi hänestä tulee Kelan valtuutettujen puheenjohtaja.

– Olen erittäin tyytyväinen. Nämä kaikki paikat ovat erittäin työteliäät ja vastuulliset. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa minulla on tavallaan demarien oppositiopolitiikan vetovastuu.

– Olen todella iloinen, että pääsin myös sivistysvaliokuntaan, koska koulutusasiat ovat minulle erittäin tärkeitä, Kiljunen sanoo.

SINIKKA HURSKAINEN nousi nyt Euroopan Neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Hän on ollut aiemmin valtuuskunnan jäsen.

Lisäksi Hurskainen jatkaa sivistysvaliokunnan jäsenenä. Hänet valittiin myös Kansallisoopperan ja Finnveran hallintoneuvostoihin sekä eduskunnan uuden tarkastusvaliokunnan varajäseneksi.

– Olen ihan tyytyväinen. Minulla ei ole paikoissa valittamista, Hurskainen toteaa.

KIMMO TIILIKAINEN valittiin vasta leikisti sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajaksi ja ympäristövaliokunnan jäseneksi. Keskusta noudatti hänen mukaansa niin äärimmäistä väliaikaisuutta, että lätki valiokuntapaikat aakkosjärjestyksessä. Aikaa meni vain pari minuuttia.

Keskusta tekee todelliset valiokuntavalinnat vasta hallitusneuvottelujen jälkeen, kun ministerien nimet ovat selvillä. Kansanedustajien toiveita ei ole vielä kyselty.

– En ole ehtinyt tarkkaan edes pohtia toiveitani. Nyt aika ja ajatukset ovat kiinni siinä, että maahan saadaan hallitusohjelma, jota voidaan puolustaa neljä vuotta riippumatta siitä, millä jakkaralla istuu.

Tiilikaista on pidetty julkisuudessa myös mahdollisena ministerinä.

– Erilaisilla spekulaatioilla on tässä vaiheessa lähinnä viihdearvo. Ministerinimillä ei kannata muiden vaivata päätään kuin hallitukseen tulevien puolueiden puheenjohtajien.

ES-ARKISTO

Kuvateksti

Sinikka Hurskainen (vasemmalla) Euroopan neuvostoon ja sivistysvaliokuntaan. Reijo Paajanen (ylh. oik.) ehkä liikenne- ja puolustusvaliokuntiin. Kimmo Tiilikaisen (alh. kesk.) valiokuntapaikat ovat vielä auki. Anneli Kiljunen (alh. oik.) sivistys- sekä sosiaali- ja terveysvaliokuntiin.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen