Imatralainen rasismi kuuluu puheissa ja näkyy nettipalstoilla

Imatralaiset eivät usko, että Sienimäen ampumistragedia kasvattaa ulkomaalaisvihaa entisestään. Oma naapuri saa olla kuka tahansa, jos osaa elää ihmisiksi.

TENHO TIILIKAINEN

IMATRA. Kyllä pitäs heivata kaikki ulkomaalaistaustaiset täältä pois. Ei ainakaan lisää uusia turvapaikanhakijoita ja entisetkin joutas palauttaa kaikki takas sinne mistä ovat tulleet. Kohta ei ole enää turvallista asua ja liikkua missään.

Venäläisiä alkaa olemaan kyllä jo vähän liikaa täällä Imatralla ja aiheuttavat mitä oudoimpia tilanteita liikenteessä. Jos ei osaa ajaa suomen säännöillä niin menkööt takaisin sinne mistä tulivatkin!

Kaikki vitun mutakuonot ja ählämit samaan laivaan ja torpeedo perään.

YLLÄ olevat (sensuroimattomat ja stilisoimattomat) kappaleet ovat imatralaisia rasistisia mielipiteitä ulkomaalaisista. Ei ääneen lausuttuja, mutta nimettömänä Internetin keskustelupalstalle kirjoitettuna.

Eipä silti, samaisella keskustelupalstalla, josta mielipiteet ulkomaalaisista löytyvät, haukutaan ja solvataan samaan tahtiin myös suomalaisia, paperimiehiä, hoitajia ja tietysti kaupungin päättäjiä sekä virkamiehiä.

Kovin harva tunnustautuu kuitenkin rasistiksi edes nimettömänä. Saahan ulkomaalaisista olla pitämättä ilman, että olisi rasisti?

Etelä-Saimaa haastatteli keskiviikkona Imatrankoskella paikallisia ihmisiä, eikä vastaan tullut ensimmäistäkään oikeaa rasistia. Ei, vaikka kaupunkia olikin alkuviikosta kuohuttanut Sienimäen ampumistragedia, jossa sekä uhrit että tekijä olivat ulkomaalaisia.

RUOKOLAHTELAINEN torikauppias Jorma Hänninen sanoo työssään kuulevansa aika ajoin aika rasistisiakin kommentteja.

– Usein ne liittyvät tavalla tai toisella itänaapurin kansalaisiin.

Ampumistapaus saattaa hänen mukaansa lisätä jonkin verran muukalaisvihaa Imatralla.

– Olkoonkin, että se oli tavallaan perhetragedia ja keskinäinen välienselvittely. Tämä on niin uusi tapaus, etteivät kaikki jutut ole vielä lähteneet lentoon.

Hänninen sanoo, että hänelle olisi yksi ja sama kuka naapuriin tulisi asumaan, ihonvärillä tai lähtömaalla ei ole väliä.

KUKKIA Imatrankosken torilla myymässä ollut Anni Savonkari ei ole huomannut imatralaisten olevan sen rasistisempia kuin muutkaan suomalaiset.

Savonkarin mielestä on vaikea ennustaa, lisääkö ampumisjuttu muukalaisvihaa Imatralla. Myös Savonkari on valmis toivottamaan uudeksi naapurikseen kenet tahansa syntyperästä huolimatta.

– Olkoon kuka tahansa, kunhan nätisti elelee.

LAPSENLASTAAN Koskenpartaan leikkipaikalla leikittänyt Liisa Hietanen sanoo imatralaisen rasismin olevan totta.

– En epäile yhtään, etteikö rasismia olisi myös Imatralla.

Hietanen ei halua itselleen rasistin leimaa, vaikka hänellä onkin vankat mielipiteet esimerkiksi pakolaispolitiikasta.

– Joku tolkku pitäisi olla siinä, miten tänne tulleita autetaan ja hyysätään. Olisiko parempi, että heitä autetaan omassa maassaan, kuin tuodaan tänne sopeutumaan täysin vieraaseen kulttuuriin.

Hietanen ei usko ampumistapauksen lisäävän ulkomaalaisvihamielisyyttä.

– Tapaus oli ikävä, olivat uhrit ja tekijä minkä maalaisia tahansa.

Hietasellekin on sama ketä naapurissa asuu.

– Ei minua häiritsisi ollenkaan ulkomaaliset naapurit, jos he osaisivat elää tavallisten ihmisten tapaan.

PÄIVÄKÄVELYLLÄ Koskenpartaalla jälkikasvunsa kanssa olleet Minja Solonen ja Tiia Huuhtanen asuvat Mäentaustassa ja ovat tottuneet vierasmaalaisiin naapureihin.

– Kyllähän Imatralla rasismia esiintyy. Sitä viljelevät kaiken ikäiset, eikä rasismilla ole vain tiettyä yhtä kohderyhmää.

Solonen ja Huuhtanen uskovat Sienimäen tapahtumien lisäävän rasismia ainakin puheissa.

– Vaikutus olisi varmasti suurempi, jos uhreina olisi ollut suomalaisia, he miettivät.

PEKKA HÖLKKI

Kuvatekstit

Päivälenkillä olleiden Minja Solosen (vas.) ja Tiia Huuhtasen mielestä rasistisia kommentteja kuulee Imatralla lähes kaiken ikäisiltä. Rattailla Kasperi Huuhtanen ja Neea Huuhtanen.

Koskenpartaan liukumäessä Akselia ja Lauria leikittäneen Liisa Hietasen mielestä maahanmuuttajien vähempikin hyysääminen riittäisi.

Kukkakauppias Anni Savonkarin mielestä rasismi ei ole Imatralla mitenkään yleinen piirre.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen