Imatran nuoret demarinaiset tukevat työväenyhdistysten yhdistämistä

Yhdistyksen aktiivin mielestä olisi myös tärkeää pohtia miten saada nuoret mukaan toimintaan.

TENHO TIILIKAINEN

Imatran kolmessa työväenyhdistyksessä toimivat nuoret ovat yhdistysveteraaneja halukkaampia hynttyiden yhteen lyömiseen. Nuoria on kuitenkin lukumääräisesti aivan liian vähän, jotta heidän mielipiteensä voittaisi.

Aika ajoin – viimeksi tänä keväänä – on keskusteltu kolmen suuren yhdistymisestä saman nimen ja tunnuksen alle, mutta toistaiseksi turhaan. Vastustajia on aina löytynyt enemmän kuin yhden yhdistyksen puolustajia.

Vaikka ajat ovat muuttuneet, niin yksi asia on pysynyt muuttumattomana: Imatralla on kolme demarivetoista työväenyhdistystä, Vuoksenniskan työväenyhdistys, Imatran työväenyhdistys (Tainionkoskella) ja Imatran sosialidemokraatit (Imatrankoskella).

Yhtenä yhdistymisen esteenä on Imatralla nähty yhdistysten erilainen taloudellinen asema. Imatrankoskelaiset ovat sementoineet kiinteän omaisuutensa hallinnoimaansa Imatrankoskenparras -säätiöön. Vuoksenniskaa on puolestaan aina pidetty vauraana yhdistyksenä, kun taas Imatran työväenyhdistys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa.

Imatraa ei suotta pidetä yhdistysten ja järjestöjen luvattuna kaupunkina. Aikanaan kolmesta osakeskuksesta yhteen harsitussa kaupungissa on ollut paikalliset yhdistyksensä ja seuransa niin Vuoksenniskalla, Tainionkoskella kuin Imatrankoskellakin.

TYÖVÄENYHDISTYSTEN jäsenmäärät ovat selvästi laskeneet muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana. Aate ei ole käynyt kaupaksi. Esimerkiksi Vuoksenniskan työväenyhdistyksen jäsenmäärä on puolittunut 1970-luvun tasostaan.

Imatralainen Heidi Kyyrö on mukana Vuoksenniskan työväenyhdistyksen toiminnassa, vaikka pitää itseään paljolti epäpoliittisena ihmisenä. Kyyrö tunnustaa suoraan, etteivät politiikka ja yhden liikkeen asiat välttämättä nuoria kiinnosta. Työväenyhdistys ei edes nimenä houkuttele nuoria.

– Nuorille pitää antaa mahdollisuus vaikuttaa. Itsellekin tulee aika ajoin tunne siitä, onko sanomisillani todellista merkitystä, onko sanallani arvoa, Imatran kasvatus- ja opetuslautakuntaan kuuluva Kyyrö sanoo.

Imatran työväenyhdistyksen hallitukseen kuuluva Tiina Lindroos kannattaa yhden yhdistyksen mallin perusteellista selvittämistä.

Imatran sosialidemokraattien hallituksen jäsenen Saana Helmisen mielestä yksi yhdistys toisi selkeyttä nykyiseen vähän sekavaan tilanteeseen.

Helmisen mielestä järkevintä olisi nykyisten yhdistysten lakkauttaminen ja täysin uuden perustaminen.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen