Joutsenon kaupungintalosta liitoksen jälkeen Joutseno-talo

Lukio, koulut, kirjastot ja muut lähipalvelut säilyvät Joutsenossa. Johtamistehtävät keskittyvät Lappeenrantaan. Raporttien mukaan kuntaliitoksesta on paljon enemmän hyötyjä kuin haittoja.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANNAN ja Joutsenon mahdollinen kuntaliitos ei tuo muutosta joutsenolaisten lähipalveluihin. Kaupunkien verkkosivuilla julkistetut työryhmien kuusi raporttia lupaavat jopa monta lisäpalvelua Joutsenoon.

Hallinto- ja tukipalveluissa tehtäviä siirtyy sekä Joutsenosta Lappeenrantaan että päin vastoin, mutta eri toimialojen hallintoa keskittyy Lappeenrantaan. Kuitenkin henkilöstön määrä pysyy Joutsenossa suhteessa ennallaan.

Joutsenon nykyisestä kaupungintalosta tehdään Joutseno-talo, joutsenolaisten palvelu- ja asiointikeskus. Henkilökohtaista asiointia vaativat palvelut saa sieltä edelleen.

Kuudessa raportissa luetellaan yhdistymisestä paljon enemmän hyötyjä kuin haittoja. Suurin haitoista on työntekijöiden matkojen pidentyminen. Työpaikat voivat myös vaihtua, ja erilaisten käytäntöjen sovittaminen yhteen vaatii sopeutumista.

Ehkä suurin taloudellinen muutos on Joutsenon Energia Oy:n sulauttaminen Lappeenrannan Energiaan. Joutsenon energiayhtiön arvosumma on tarkoitus käyttää Joutsenon alueen elinvoimaisuuden kehittämiseen.

Raporteissa pidetään myönteisenä, että terveys-, sosiaali- ja koulutuspalveluissa Lappeenrannan erityispalvelut tulevat myös joutsenolaisten käyttöön. Joutsenolaisperheet tulevat Lappeenranta-lisän ja yksityisen hoitotuen kuntalisän piiriin. Perheet ovat oikeutettuja saamaan päivähoidon myös Lappeenrannan hoitopaikoista.

JOUTSENON lukio säilyy yhdistymisen jälkeenkin. Muussa kouluverkossa noudatetaan Joutsenon aiemmin päättämää periaatetta: koulut säilyvät, mikäli oppilaita on vähintään 25. Päivähoitopalveluja järjestetään Joutsenossa tarpeen mukaan.

Lappeenrannan erityisopetuspalvelut tulevat myös joutsenolaisille lapsille. Yhteinen kieliohjelma voi laajentaa kielitarjontaa. Kehittämishankkeet ulottuvat myös Joutsenoon, ja sen aikuisopetus siirtyy Etelä-Karjalan kansalaisopistoon vuoden 2008 alussa.

SOSIAALI- JA terveystoimen tärkeät lähipalvelut säilyvät työryhmän raportin mukaan molemmissa kaupungeissa. Lääkärin vastaanotto jatkuu Joutsenossa ennallaan, samoin vuodeosastohoito.

Sosiaalipalveluissa suurempi organisaatio antaa mahdollisuuden mielekkääseen ja kuntalaisia paremmin palvelevaan tehtäväjakoon. Terveyspalvelujen esimiestehtävät voidaan keskittää Lappeenrantaan, mikä vähentää hallintoon käytettävää työaikaa. Ja kun organisaatio kasvaa, mahdollisuus työkiertoon paranee.

KULTTUURI- ja vapaa-ajan palvelut ja henkilöstö säilyvät ennallaan Joutsenossa. Kuntaliitos yhtenäistää Joutsenon ja Lappeenrannan liikuntapaikkamaksut, mikä muuttaa joutsenolaisten seurojen tilannetta. Tosin liikuntapaikkamaksut ovat tulossa Joutsenoon ilman kuntaliitostakin vuonna 2009.

Joutsenossa jatkavat entiset kirjastot, ja joutsenolaiset saavat uutena kirjastoauton palvelut. Myös nuorisotilat säilyvät, samoin henkilöstö. Lappeenrannan orkesteri järjestää konsertteja myös Joutsenossa, ja lippupistetoiminnan laajentamista Joutsenoon selvitetään.

TEKNISEN TOIMEN asiakaspalvelutehtävät jatkuvat Joutseno-talolla niin sanotun täyden palvelun toimipisteenä. Joutsenon vesi- ja viemärilaitos siirtyy Lappeenrannan vesilaitokseen, mutta henkilöstö pysyy Joutsenossa.

Hyötyjä saadaan muiden muassa päivystyksissä, varallaoloissa, yhteisissä laskutuksissa, ohjelmistoissa, sijaisuuksissa ja hankinnoissa. Urakehityskin tulee mahdolliseksi. Haittoja ovat työpaikan vaihtuminen ja tehtävien organisointi, joka poikkeaa kaupungeissa melkoisesti.

Hallintopalveluiden yhdistämisessä ei raportin mukaan tule ongelmia.

Joutsenon yrityspalvelut vain paranisivat kuntaliitoksen myötä. Joutsenoon tulee yrityspalvelupiste, josta palvelut saa yhden luukun periaatteella Lappeenrannan nykyiseen tapaan.

l l l

Kuuden virkamiestyöryhmän raportit ovat nähtävissä Lappeenrannan ja Joutsenon verkkosivuilla. Ne ovat pohjana ja faktatietona kansalaiskeskustelulle, jonka toivotaan alkavan nyt toukokuussa.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Joutseno-talossa (keskellä) ovat jatkossakin kaikki henkilökohtaista asiointia vaativat palvelut. Raporttien mukaan joutsenolaiset saisivat kuntaliitoksen myötä monia uusia palveluja.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen