Kaukopään puukentän ulkoistamisneuvottelut jatkuvat ensi viikolla

Työntekijöiden ja työnantajan tapaaminen sujui maanantaina rakentavassa hengessä. Työnantajalle työtuomioistuimen tuomio oli iso yllätys.

OUTI SALOVAARA

IMATRA. Stora Enson Kaukopään-tehtaan puukentän töiden ulkoistamiskiistan käsittely jatkuu jälleen ensi viikolla. Työnantajan ja työntekijöiden edustajat tapasivat maanantaina, mutta ratkaisuun ei vielä päästy.

Stora Enson puuterminaalin johtajan Ilkka Härmälän mukaan neuvottelut käytiin hyvässä hengessä.

– Olemme aika vaitonaisia tästä asiasta tässä vaiheessa, hän toteaa.

– Ilmapiirissä ei ollut mitään moittimista, toteaa pääluottamusmies Ilkka Nokelainen.

Mitään muuta Nokelainen ei tässä vaiheessa halua sanoa koko asiaan.

Kaukopäässä taistellaan siitä, miten tehtaalle tuotavaa puuta käsittelevän puukentän työt järjestetään. Työnantaja haluaisi antaa 15 kentällä työskentelevän paperiliittolaisen työt ulkopuoliselle yrittäjälle. Työntekijät eivät tähän suostu.

Työnantajan mukaan ulkoistamisella säästettäisiin kustannuksia yli 4,4 miljoonaa euroa vuodessa. Säästyvillä palkkakuluilla ei Ilkka Härmälän mukaan ole merkitystä, vaan logistiikan parantumisen myötä tulevilla säästöillä.

– Ulkoistamisen myötä yhdessä paikassa tehtäisiin ne työt, mitkä nyt tehdään monessa paikassa, sanoo Härmälä.

– Kukaan ei olisi menettänyt työtään, vaan heille olisi osoitettu muita tehtäviä tehtaalla, hän toteaa.

Kaukopäähän tulevaa puuta käsittelee nykyisin ulkopuolinen yrittäjä, Manskinen Group Oy, sekä Pelkolan terminaalissa että Saimaan rannassa Kaukopään ja Tainionkosken välimaastossa. Kolmas käsittely tapahtuu Kaukopään tehtaalla kuorimon lähettyvillä 15 Stora Enson paperiliittolaisen voimin.

Stora Enso haluaisi antaa myös tehtaalla tapahtuvan puun käsittelyn Manskinen Group Oy:lle.

Suurin osa Kaukopään puusta tulee Venäjältä rautatievaunuissa, joiden purkaminen on työlästä. Manskinen Groupin laitteilla työ hoituisi työnantajan näkemyksen mukaan kätevästi, ja kaiken tulevan puun käsittely voitaisiin keskittää yhteen paikkaan tehdasalueelle.

Stora Enson omat työntekijät eivät työnantajan näkemyksen mukaan voisi käyttää laitteita ilman jopa vuoden kestävää koulutusta.

Viime viikolla työtuomioistuin langetti Stora Ensolle 3 000 euron hyvityssakon aikeista ulkoistaa puukentän toiminnot yksipuolisesti ilman paikallista sopimusta. Tuomioistuin katsoi menettelyn työehtosopimuksen rikkomiseksi.

Työnantaja aikoi varustaa sulatuskuljettimen Manskinen Groupin työntekijöiden operoimalla uudella katkaisulaitteella. Katkaisulaite olisi työnantajan mielestä muuttanut käytettävän kaluston erikoiskalustoksi, minkä vuoksi ulkoistamisesta ei olisi tarvinnut sopia paikallisesti, vaan työnantaja olisi voinut sopia asiasta yksipuolisesti.

Työtuomioistuimen mielestä katkaisulaitteen lisääminen ei kuitenkaan tehnyt kalustosta erikoiskalustoa, vaan kyseessä oli normaali kalusto, jonka käyttäminen ei ole sen vaativampaa kuin nykyistenkään.

Tuomioistuin myös muistutti, että muillakin Stora Enson tehtailla kyseisen laitteen käyttöönotosta on neuvoteltu paikallisesti.

– Minulle tuomio oli ihan aito yllätys. Olin 95-prosenttisen varma, että kanne hylätään. Meillä on vakaa näkemys, että asiat ovat eri tavalla kuin mitä työtuomioistuin katsoo, sanoo Härmälä.

Työtuomioistuimen tuomiosta ei voi valittaa. Se on viimeinen etappi kiistassa, jota ensin käsiteltiin paikallisesti ja sen jälkeen työntekijä- ja työnantajaliittojen välisenä asiana. Nyt asiasta jälleen neuvotellaan paikallisesti.

Härmälän näkemyksen mukaan asia on työntekijäpuolelle enemmän periaatteellinen kuin käytännöllinen.

– Tässä on kysymys siitä, mikä työ kuuluu paperiliitossa oleville henkilöille, hän tulkitsee.

Niin kauan kuin puukenttäkiista on kesken, työt puukentällä jatkuvat entiseen malliin paperiliittolaisten voimin.

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Kaukopään tehtaiden puukentän ulkoistamistaistelu jatkuu edelleen.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara