Kuntaliitos tarjotaan kansalle kepin ja porkkanoiden kera

MATTI SAARELALappeenrannan ja Joutsenon naimakaupan ehdot ilmestyivät tiista

MATTI SAARELA

Lappeenrannan ja Joutsenon naimakaupan ehdot ilmestyivät tiistaina kummankin kaupungin verkkosivuille kaupunkilaisten päiviteltäviksi.

Kaupunginvaltuutetut pääsevät leipomaan asiasta sanarieskaa jo toukokuun toisella viikolla. Molempien kaupunkien valtuustoille järjestetään 8. päivänä toukokuuta Joutsenon Rauhassa aiheesta yhteinen valtuustoseminaari.

Hanketta valmisteleva toimikunta kokoontui tiistaina. Toimikunnassa on viimeistelty yhdistämissopimusta, jonka tavoitteena on Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtajan Markku Heinosen mukaan palvelujen tasapuolinen turvaaminen koko yhdistyneen kaupungin alueella.

– Lappeenrannan ja Joutsenon yhdistymisessä on kyse kahden tasavertaisen kaupungin yhdistymisestä. Kokonaisuudessaan yhdistymisen tavoitteena on rakentaa entistä elinvoimaisempi ja toimintakykyisempi kaupunki Saimaan rannalle, Heinonen selvittää toimikunnan kokouksesta annetussa tiedotteessa.

Heinosen mukaan asiantuntijaselvitykset osoittavat, että mahdollisen liitoksen toteutuessa joutsenolaisten lähipalvelut turvataan. Esimerkiksi terveyskeskus, koulut, päiväkodit sekä kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi tarjoaisivat joutsenolaisille nykyisessä laajuudessaan palveluja.

IKUISUUSTAKUUTA palveluille ei kuitenkaan voida antaa. Jatkossa palvelujen määrä riippuu siitä, miten niille riittää kysyntää kaupungin eri alueilla ja miten kaupungin yhteisessä kassassa riittää rahaa kaupunkilaisten moninaisiin tarpeisiin.

Rahan riittävyyttä lisää Heinosen mukaan se, että kuntaliitoksella saadaan aikaan kuntalaisille edullisempi verojen ja maksujen taso, kuin erikseen itsenäisinä kuntina jatkettaessa.

– Tuloveroprosentin korotukselle on kohdistumassa lähivuosien aikana molemmissa kaupungeissa korotuspaineita, joita voidaan vähentää kokoamalla resurssit yhteen kaupunkiin, Heinonen muistuttaa.

Asiaa valmistellut toimikunta uskoo, että yhdistymisen myötä saatavilla taloudellisilla hyödyillä voidaan parantaa koko uuden kaupungin palvelujen järjestämistä. Heinosen mukaan esimerkiksi Joutsenon lukio säilyy ja paranee kuntaliitoksen myötä.

Palveluja koskevat työryhmien aineistot ovat nähtävillä kaupunkien kotisivuilla raportin liitteissä, jotka koskevat elinkeinopolitiikkaa, hallintoa ja tukipalveluja, kasvatusta ja opetusta, kulttuuria ja vapaa-aikaa, sosiaali- ja terveyspalveluja sekä teknistä toimialaa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela