Lappeenrannan kaupunkiyhtiöt tekivät voittoa 660 000 euroa

Kaupunki saa emoyhtiöltä osinkoja yli 300 000 euroa. Tänä vuonna jatkuu rönsyjen perkaaminen ja yhtiöiden toiminnan tehostaminen työpaikkojen luomiseksi.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan kaupungin omat yhtiöt tekivät viime vuonna melko mukavan tuloksen. Emoyhtiön ja sen seitsemän tytäryhtiön voitto kipusi 660 000 euroon, kun budjetissa tulostavoitteeksi oli asetettu 285 000 euroa.

Tuloksessa on mukana YH-Rakennuttaja Oy:n osakkeiden myynnistä saatu lähes 300 000 euron satunnainen erä. Ilman sitäkin tulos oli budjetoitua parempi.

– Kaupunkiyhtiöiden toiminta on hyvällä ja vakaalla mallilla. Organisaatiomuutoskin on edennyt hyvin, ja se saadaan valmiiksi tämän vuoden aikana, Kaupunkiyhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Tom Hultin kertoo.

Hultin esitteli yhtiöiden tulokset eilen kaupunginhallitukselle ja saattoi kertoa, että emoyhtiöltä ropsahtaa kaupungille reilun 300 000 euron osingot.

– Lisäksi olemme rahoittaneet kaupungin elinkeinopoliittisia hankkeita 500 000 eurolla ja rahoitamme tänäkin vuonna, Hultin sanoo.

YKSITTÄISISTÄ kaupunkiyhtiöistä tekivät miinusta toimintansa viime vuonna aloittanut Innovation ja elinkeino- ja matkailuyhtiö Selma, jolle käytiin rukkaamaan viime syksynä uutta toimintamallia.

Innovationin tappio on ennakoidun suuruinen ja johtuu perustamiskustannuksista. Selman miinus aiheutuu muun muassa toimitusjohtajavaihdoksen aiheuttamien kulujen alas kirjaamisesta.

– Molemmille yhtiöille on asetettu tälle vuodelle tavoitteeksi nollatulos, mikä myös toteutunee, Hultin sanoo.

Lappeenrannan leirintäalueen omistava Huhtiniemi Oy selvisi plussalle vuosittaisen konserniavustuksen turvin, mutta muut yhtiöt pääsivät plussalle omin avuin. Hultin uskoo, että 200 000-300 000 euron tuloskunto säilyy tänäkin vuonna.

Ainoaksi uhaksi Hultin mainitsee korkokehityksen, koska kaupunkiyhtiöillä on ulkopuolista lainaa lähes 30 miljoonaa euroa. Yllättävä koronnousu vaikuttaisi etenkin Yritystila Oy:öön, jolla on ulkopuolista lainaa noin 14 miljoonaa euroa.

Toisaalta Hultin ei usko korkojen paljon nousevan nykytasosta.

KAUPUNKIYHTIÖIDEN tehtävä on toteuttaa kaupungin elinkeinopoliittista strategiaa ja luoda työpaikkoja. Hultin sanoo, että yhtiöiden toimintaa reivataan nämä tavoitteet mielessä. Tällä hetkellä kaupunkiyhtiöiden työllistäväksi vaikutukseksi suoraan tai epäsuorasti on laskettu noin 900 henkilöä.

Kaupunkiyhtiöissä on meneillään organisaatiouudistus, jonka avulla resursseja pyritään saamaan paremmin yhteiseen käyttöön. Uudistus tarkoittaa joidenkin kaupunkiyhtiöiden toimintojen yhdistämistä. Lisäksi yksittäisissä yhtiöissä mietitään toimintojen kehittämistä.

– Rönsyt pois ja lisää työpaikkoja, Hultin tiivistää.

Huhtiniemen leirintäalueen kehittämisestä tehdään kaksi eritasoista suunnitelmaa. Laivaliikenteen osalta on alustavasti mietinnässä muun muassa kaluston osittainen uusiminen. Hultin sanoo, että laivaliikenteen vauhdittamisesta on keskusteltu monien tahojen kanssa.

Free Zonella on Hultinin mukaan meneillään Mustolan satama-alueella vilkas vuosi.

– Mustolan strateginen asema on entistä vahvempi, ja työpaikkakehitys näkyy siellä tämän vuoden aikana. Mustolan logistiikkakeskuksen laajentaminen yksityisten yritysten ja kaupunkiyhtiöiden voimin on tärkeää.

Free Zone ja Yritystila investoivat tänä vuonna toimitilojen rakentamiseen viitisen miljoonaa euroa. Osa investoinneista tapahtuu lisälainalla.

PALJON julkisuudessa ollut Selma keskittyy jatkossa käytännön yrityspalvelujen tarjoamiseen. Selmasta tehdään yhden luukun palvelupiste.

– Lisäksi Selma hoitaa infopisteitä ja on mukana kokous- ja kongressipalvelujen sekä matkailutuotteiden järjestämisessä.

Yliopiston kupeessa toimiva kaupunkiyhtiöiden kuopus, Innovation Oy, keskittyy koordinoimaan metsäklusteria ja miettimään yritysten kehittämistä.

Oikean pyykin pesu ei ole ominta kaupunkiyhtiön bisnestä. Lappeenrannalla kuitenkin on oma pesulayhtiönsä, Etelä-Karjalan Pesula, ainakin niin kauan kuin pyykki puhdistuu kustannustehokkaasti.

Kuvateksti

Kaupunkiyhtiö Yritystila saa vihdoinkin kaupaksi entisen Huopatehtaan tontin, kunhan tontilla vaihdetaan pilaantuneet maat puhtaisiin. Yritystila on yksi kaupunkikonsernin yhtiöistä.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen