Lappeenrannan opettajat vetoavat säästöjen välttämiseksi

Kaupunginhallituksen pitäisi hyväksyä kasvatus- ja opetustoimen lisätalousarvio nyt eikä vasta kesällä.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANNAN opettajien ammattiyhdistyksen hallitus vetoaa suoraan kaupunginhallitukseen opetustuntien säilyttämiseksi nykyisellään.

Opettajayhdistys pyytää kaupunginhallitusta esittämään heti lisätalousarvioesityksen sen suuruisena, että kasvatus- ja opetustoimen budjetin vaje voidaan kattaa ilman opetustuntien vähentämistä ensi lukuvuonna.

Lisätalousarvio lienee luvassa kesäksi, mutta opettajien mielestä se tulee silloin liian myöhään, koska koulut alkavat elokuussa.

– Oppilaan kouluun tuoma tuntikerroin on pienempi kun kuluvana lukuvuonna.. Resursseja lasketaan nyt, sanoo opettajayhdistyksen puheenjohtaja Ritva Hujanen.

Hänen mukaansa opetustoimen tämän vuoden talousarviota on jo kertaalleen ennen tätä leikattu. Lautakunnan alkuperäisestä talousarviosta jouduttiin supistamaan jo esitysvaiheessa.

– Budjetin tiukkuus näkyi heti, kun sairaus- ja äitiyslomia tuli kaavailtua enemmän. Tämä ilmoitettiinkin lautakunnan viime viikolla hyväksymien leikkausten syyksi.

HUJANEN toteaa, että oppilasmäärät vähenevät, ja sekin näkyy koulujen käytännön resurssien jaossa. Jokainen oppilas tuo kouluun tietyn määrän tunteja, ja jos oppilaat vähenevät, tunnit vähenevät.

– Kaikki tämä yhdessä pienentyneiden resurssien kanssa aiheuttaa muiden muassa oppilasryhmien yhdistelytarpeita, yhdysluokkien perustamista ja A2-kielen ryhmien jäämistä perustamatta.

– Tiedämme varsin hyvin, että oppilasmäärät vähenevät, mutta koulujen toiminnan sopeuttaminen oppilasmäärien muutoksiin voisi tapahtua pehmeämmin, Ritva Hujanen sanoo.

Tänään istuu perusopetuksen johtoryhmä, joka käsittelee asiaa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen