Miehille oma lähihoitajakurssi

Ruumiillinen työ, väkivallan uhka ja mieskiintiöt lisäävät miesten kysyntää hoitoalalla. Työ kiinnostaa alaa vaihtavia miehiä.

ETTI KANTOLA

LAPPEENRANNASSA alkaa ensi syksynä vain miehille tarkoitettu lähihoitajakurssi. Kyseessä on miestusinalle tarkoitettu työvoimakoulutus, jonka työvoimahallinto on ostanut Etelä-Karjalan aikuisopistolta.

Lappeenrannan työvoimatoimiston työvoimaneuvoja Maila Pakkanen kertoo, että tarve erikoiskurssille on työnantajilla. He kaipaavat kipeästi miestyöntekijöitä, sillä hoitoala on muuttunut.

– Työtehtävät ovat menneet fyysisesti rankoiksi. Se on suurimpia syitä.

Lisäksi hoitotyöstä on tullut entistä vaarallisempaa. Potilaiden väkivaltaisuus poliklinikoilla ja osastoilla on hoitotyön arkea. Se kohdistuu helposti yksin yövuorossa olevaan naiseen. Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan kuntien työntekijöistä juuri lähihoitajat altistuvat eniten ruumiilliselle väkivallalle.

– Jo mies persoonana saattaa rauhoittaa joitakin tilanteita, Pakkanen uskoo.

PULAA miestyöntekijöistä on myös päiväkodeissa ja perhekodeissa. Yhä useampi hoidettavista lapsista on yksinhuoltajaäitien kanssa asuvia, ja heille toivotaan miehen mallia.

– Perhekodeissa on käytössä hoitajien mieskiintiö. Mieshoitajat työllistyvät heti valmistuttuaan, eikä heitä ole meillä hakijoina.

Miehille räätälöity kurssi on ensimmäinen Etelä-Karjalassa. Muuallakin ne ovat harvinaisia.

Etelä-Karjalan aikuisopisto pesee kätensä pelkästään miehille tarjotun kurssin ideoinnista. Oppilaitos on vastannut työvoimahallinnon tarjouspyyntöön, jossa kurssin reunaehdot on määritelty.

KÄYTÄNNÖSSÄ kyseessä on tavallinen lähihoitajakoulutus, joka antaa opiskelijoille valmiuden selviytyä näyttötutkinnosta.

– Samat valmiudet pitää saavuttaa, on opiskelijajoukko mikä tahansa, sanoo Etelä-Karjalan aikuisopiston koulutuspäällikkö Pirkko Ruuth.

Opettajissa on sekä naisia että miehiä, mutta alalle tyypilliseen tapaan enemmän naisia.

Ruuth kertoo, että yleensä lähihoitajakurssilla on korkeintaan kaksi miespuolista osanottajaa. Loput toistakymmentä ovat naisia.

RUUTH ja Pakkanen eivät usko, että naisvaltaiset kurssit olisivat alalle haluaville miehille kynnyskysymys.

– Kyse on enemmän ammatinvalinnasta, Pakkanen sanoo.

– Mutta on mielenkiintoista nähdä, miten miehet itse asiaan suhtautuvat, Ruuth toteaa.

Naiset uskovat, että lähihoitajien hyvät työllistymisnäkymät voivat houkutella miehiä alalle.

– Minulla on käsitys, että työpaikoille halutaan eri sukupuolten edustajia. Miehillä ei ole ollut työllistymisvaikeuksia, Ruuth sanoo.

Pakkanen kertoo jo huomanneensa miesten kynnyksen hoitotyöhön madaltuneen.

PAKKASEN mukaan vain miehille tarkoitetulle kurssille on tullut työnantajien lisäksi myös asiakkailta. Työvoimatoimistossa asioineet miehet ovat kyselleet lähihoitajaksi opiskelun mahdollisuudesta.

– He ovat miehiä, jotka suunnittelevat uudelleenkouluttautumista.

Miesten kurssi alkaa lokakuun alussa, ja sinne otetaan 12 opiskelijaa. Haku on juuri alkanut ja jatkuu elokuun loppuun.

Pakkanen myöntää, että 12 miehen ryhmän kokoon saaminen on epävarmaa. Hakijat joutuvat normaaliin hakumenettelyyn soveltuvuustesteineen. Testit karsivat osan alalle pyrkivistä.

– Siksi hakijoita pitäisi olla enemmän kuin oppilaspaikkoja. Toivon jopa kolminkertaista hakijamäärää.

Kirjoittaja:
Etti Kantola