Categories
Artikkelit

Murheistenranta odottaa uusia omakotirakentajia

Vanha puutaloidylli pyritään säilyttämään tiukoilla rakentamistapaohjeilla.

HELENA RISSANEN

Kymmenen omakotirakentajaa pääsee toteuttamaan unelmaansa Laihian Murheistenrannan alueella Lappeenrannassa. 1930- ja 40-luvuilla pääosin rakennettu Murheistenranta on viehättävä pientalo- ja huvila-alue, ja sellaisena kaavoittaja haluaa sen myös säilyvän.

Tarjolla on neljä vuokrattavaa ja kuusi tarjousten perusteella myytävää omakotitonttia, joukossa myös yksi omarantainen tontti. Neljä tonteista arvotaan hakijoiden kesken.

– Arpomiseen päädyttiin sen vuoksi, että yhteydenottojen perusteella tonteista ollaan erittäin kiinnostuneita, kaupungingeodeetti Jussi Salo kertoo.

Asuntoalue rakennetaan rinteeseen Saimaan ja junaradan väliin.

UUDISRAKENTAMISTA alueella suitsitaan tiukalla rakentamistapaohjeella. Suuresta ökytalosta haaveilevan on turha tähyillä Murheistenrantaan päin. Tonteille saa rakentaa korkeintaan 120-200 neliön päärakennuksen ja lisäksi 25-40 neliön talousrakennuksen. Rantaa lähestyttäessä rakennusoikeus pienenee.

Päärakennuksen korkeus vaihtelee tontista riippuen puolitoistakerroksisesta kaksikerroksiseen. Julkisivumateriaalien ja värityksen tulee myös sopia vanhan alueen henkeen.

– Alueen kapeat soratiet pyritään säilyttämään sellaisenaan, vaikka siitä lumenaurausaikaan saattaa tulla hankaluuksia, kaavasuunnittelija Paula Kemppinen kertoo.

Erityistä huomiota kiinnitetään myös melusuojaukseen.

Alueen keskelle jäävät puistot jättävät tilaa vanhan ja uuden rakennuskannan väliin.

NELJÄ UUTTA pientalotonttia on tarjolla Hakalin Villenpuistossa. Yksittäisiä tontteja löytyy myös Karhuvuoresta, Kivisalmesta ja Myllymäestä. Lisäksi kaupungilla on tarjolla runsaasti tontteja Ruoholammen alueelta.

Tonttihaku päättyy helatorstain aattona 16.5. Rakentamaan uusille tonteille pääsee viimeistään keväällä 2008.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen