Valtakadun remontti siirtyy ainakin kuukaudella

Liikkeet toivovat pikaista käynnistystä. Valtakadun toivotaan olevan valmis ennen Gallerian avautumista.

KARI KRAUEL

Valtakadun kunnostustöiden alku Snellmaninkadun ja Kauppakadun välillä viivästyy ainakin kuukaudella. Töiden piti käynnistyä ensi kuun alussa, mutta valtuusto käsittelee Valtakadun liikennettä ja muutostöitä vielä toukokuun kokouksessaan.

Lappeenrannan kaupungin teknisen toimen tuotantojohtajan Pasi Leimin mukaan kaupunki pystyy käynnistämään työt valtuuston päätöksen jälkeen.

– Tavoite on aloittaa kesäkuun alusta.

Leimin mukaan Valtakadulle ei tulisi erillistä pyörätietä, jos liikenne kadulla on kaksisuuntainen. Sen sijaan jalkakäytävästä rakennetaan lämmitetty, jos kiinteistöt tulevat mukaan kustannuksiin.

Valtakadun yleisilmeestä lamppuineen, puineen, leveämpine jalkakäytävineen ja betonikivineen tulisi vastaavanlainen Kauppakadun kävelypainotteisten osuuksien kanssa.

NEUVOTTELUT Valtakadun yrittäjien kanssa niiden osallistumisesta lämmitettävän jalkakäytävän kustannuksiin, ovat olleet myönteiset. Rakennuspäällikkö Erkki Pesonen sanoo, että tähänastisissa neuvotteluissa kaikki yrittäjät ovat olleet kiinnostuneita hankkeesta.

Snellmaninkadun ja Valtakadun kulmassa olevan asuinkiinteistön kanta ei eilen ollut tiedossa.

Hankkeen todellinen hinta on avoin. Alustavien arvioiden mukaan vuosittainen ylläpitokustannus on 10 euroa neliöltä ja rakentamiskustannukset noin 200 euroa neliöltä.

MUUTOSTÖILLÄ on ekonomi Erkki Sunin mukaan jo kiire. Hän toivoo, että Valtakadun muutostyöt ovat valmiita ennen kuin uusi Galleria avaa ovensa. Suni arvelee, että Galleriasta on tulossa ruotsalaisyritysten bunkkeri, johon siirtyy ruotsalaisliikkeitä keskustan kolmesta kauppakeskuksesta: Oprista, Armadasta ja Veerasta.

Suni ei puhu ruotsalaisia liikkeitä vastaan.

– Ne ovat hyvä asia Lappeenrannalle, sillä tarvitaan uusia liiketiloja. Niiden siirtyminen Galleriaan kuitenkin vaikuttaa noin vuoden vanhaan keskustaan.

Oka Oy:n paikallisjohtaja Kari Metsäkallio ei kiellä eikä vahvista ruotsalaisyritysten siirtymistä Galleriaan.

– Ne ovat pörssiyhtiöitä, jotka ovat kieltäneet meitä kertomasta ratkaisuistaan. Galleriaan tulevat kertovat joko itse tulostaan tai sitten yritysten luvalla järjestetään jossain vaiheessa tiedotustilaisuus.

Suni, joka omistaa suuren Oprin kiinteistöstä, pitää Valtakadun muutostöitä hyvänä ratkaisuna.

– Se on asiakasystävällinen ratkaisu. Jalankulkijoiden on helppo liikkua sulalla jalkakäytävällä.

– Kiinteistöihin sisälle ei myöskään kantaudu soraa ja lunta. Muutokset luovat miellyttävän ympäristön lehmuksineen.

Suni painottaa, että koko Lappeenrannan keskusta pitäisi pian saada kävelykeskustaksi. Se olisi hänen mukaan niin lappeenrantalaisille kuin yrityksillekin tärkeää.

MUUTOSTÖISTÄ aiheutuu kauppakeskus Veerassa toimivan Vaatehuone-kauppiaan Raimo Siparin mukaan rakentamisajan haittaa. Kun Kauppakadun Oksasenkadun ja Valtakadun väli päätettiin sulkea rakentamisen ajaksi, liikkeet saivat siitä liian myöhään tiedon.

Sipari sanoo, että tieto sulkemisesta tuli noin kuukautta ennen. Vaatekaupat kuitenkin joutuvat tilaamaan tuotteensa jo puoli vuotta aikaisemmin, ja näin liikkeille tuli liikaa tavaraa ja sitä kautta taloudellisia menetyksiä.

– Jos olisimme tienneet vuoden aikaisemmin, olisimme voineet sopeuttaa tilaukset sen mukaan.

Sipari arvioi, että Kauppakadun sulkeminen rakennusajaksi vähensi myyntiä noin 20 prosenttia. Tilanne palautui ennalleen vasta noin vuoden kuluttua.

– Nyt tilanne on hyvä. Ihmiset kulkevat mieluummin kauppakäytävää pitkin kuin Valtakatua Kauppakadun ja Snellmaninkadun välillä, mikä näkyy selvästi asiakasvirroissa.

Kuvateksti

Jos valtuusto toukokuussa pääsee yksimielisyyteen kävelypainotteisen Valtakadun kunnostuksen ensimmäisestä vaiheesta Kauppakadun ja Snellmaninkadun välillä, työt alkavat kesäkuun alussa.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Kari Krauel