Aktiivinen peruskorjaaminen ei selitä korkeaa aravavuokratasoa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat Lappeenrannassa lähempänä arava-asuntoja kuin Suomessa keskimäärin. Aravakaksioiden vuokrat ovat Suomen kärkeä, mutta aravayksiöt ovat erityisen halpoja.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Valtion asuntorahaston Aran torstaina julkaiseman selvityksen mukaan Lappeenrannan kaupungin hallinnoimien arava-asuntojen neliövuokra on keskimäärin 8,35 euroa kuukaudessa. Luku on Suomen korkein pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n toimitusjohtaja Seppo Ylitalo kertoo tilastovääristymän syntyvän, koska yhtiö on sisällyttänyt vesimaksut vuokriin.

– Sen vaikutus on noin 40 senttiä neliöltä. Muut yhtiöt eivät sisällytä vesimaksua vuokraan. Tilinpäätöstietojemme perusteella vertailukelpoinen keskineliövuokra on 7,70 euroa kuukaudessa. Aran tilastoissa vesimaksu on meidän kohdalla sisällytetty vuokravertailuun.

Valtion asuntorahaston erikoistutkija Kirsi Tiittinen muistuttaa, että selvitys perustuu kuntien omiin ilmoituksiin.

– Lukuja pitää käsitellä suuntaa-antavina ja suuruusluokkaa osoittavina, Tiittinen painottaa.

SELITTÄVIÄ tekijöitä korkeisiin aravavuokriin löytyy lukuisia. Lappeenrannan asuntotoimenjohtaja Risto Kantola nostaa esille kaupungin päätöksen, että Asuntopalvelu maksaa kokonaan talojensa peruskorjaustöiden omarahoitusosuuden.

– Peruskorjauksen osalta aravavuokran määrässä näkyy kuntakohtaisesti se, onko hankkeen omarahoitus kunnan myöntämä avustus vai pankista otettava laina. Lappeenrannan kaupunki tukee uusien aravavuokratalojen rakennuttamisen omarahoitusosuutta.

– Vuokrien taso suhteessa muihin kaupunkeihin oli yllättävä tieto. Tämä vaatii lisäselvityksiä, Kantola myöntää.

TOIMITUSJOHTAJA Ylitalo muistuttaa Asuntopalvelun käytännöstä liittää taloyhtiöiden korjaustarve vuokraan. Vaikutus on noin 20 senttiä neliöltä.

– Me pystymme reagoimaan peruskorjaustarpeeseen ilman suuria vuokrankorotuksia. Taloudeltaan heikommat asuntoyhtiöt ottavat lainaa, joka nostaa vuokria jälkikäteen, Ylitalo kertoo.

Suomen Kiinteistöliiton indeksitalovertailun mukaan Etelä-Karjalan kiinteistöverot ja kunnalliset maksut ovat Suomen kalleimmat.

Ylitalo kertoo kaukolämmön hinnannousun vuosina 2005–2006 vaikuttaneen suuresti Asuntopalvelun vuokrien korotuksiin.

– Voi ajatella niinkin, että lappeenrantalaiset saivat siihen asti edullista kaukolämpöä, joka tasonkorotuksella nostettiin normaalitasolle.

VIRALLISIA vuokratilastoja tuottaa Tilastokeskus, jonka Vuokraselvitys 2006 valmistui helmikuussa. Tutkimus ei erittele vuokra-asuntojen omistajia, vaan kertoo koko vuokra-asuntokannan keskiarvoja.

Tutkimus kertoo Lappeenrannan alueen arava-asuntojen keskimääräiseksi neliövuokraksi 7,97 euroa. Koko maassa luku oli 7,68 ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella 7,36.

Lappeenrantalaisten arava-asuntojen korkeat vuokrat eivät selity vuokra-asuntojen yleisesti korkealla hintatasolla. Viime vuonna koko maan vapaarahoitteisten asuntojen neliövuokra oli 8,93 euroa kuukaudessa. Lappeenrannassa se oli lähes sama, 9,02.

TILASTOKESKUKSEN mukaan koko maan arava-asuntojen kuukausittaiset neliövuokrat olivat keskimäärin 1,25 euroa halvemmat kuin vapaarahoitteisella puolella. Lappeenrannassa tämä ero on 20 senttiä pienempi.

Suomen vuokrankorotukset olivat keskimäärin aravakohteissa 1,9 prosenttia ja vapaarahoitteisissa 1,4 prosenttia.

Lappeenrannassa aravavuokrat nousivat viime vuonna 3,1 prosenttia. Vapaarahoitteisella puolella korotukset jäivät puoleen prosenttiin, joten ne alittivat selvästi koko maan keskiarvon.

TILASTOKUMMAJAISIA Tilastokeskuksen tutkimuksesta löytyy, kun verrataan Lappeenrannan alueen kaikkien aravayksiöiden ja -kaksioiden neliövuokria muihin suuriin kaupunkeihin.

Lappeenrannan aravakaksioiden neliövuokra oli viime vuonna keskimäärin 8,47 euroa kuukaudessa.

Tätä kalliimmin aravakaksioissa asuttiin pääkaupunkiseudun lisäksi vain Jyväskylän, Tampereen ja Lahden keskustoissa.

Yksiöiden kohdalla tilanne on päinvastainen. Lappeenrannassa aravayksiöiden neliövuokra oli viime vuonna keskimäärin 7,82 euroa kuukaudessa.

Halvempia aravayksiöitä löytyi vain Kuopiosta, Kokkolasta ja Raumalta.

Kuvaaja SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti: Lappeenrannan Asuntopalvelun kohteessa Kornetinkatu 4:ssä alkoi peruskorjaus toukokuun alussa.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen