Eskarilaiset säästötalkoiden nappuloina

Lappeenranta aikoo ”kehittää” päivähoitoaan siirtämällä esikoululaisia päiväkodeista kouluihin. Tämä

Lappeenranta aikoo ”kehittää” päivähoitoaan siirtämällä esikoululaisia päiväkodeista kouluihin. Tämä on yksi kasvatus- ja opetuslautakunnan äskettäin hyväksymistä linjauksista.

Joihinkin päiväkoteihin on tungosta, joten eskarilaisia kannattaa siivota pois alta ja siirtää tyhjiksi jääneisiin koulutiloihin. Ja eskarilaisten takiahan ei kannata kaupungin maksaa vuokraa yhdestäkään tilasta, joten kouluihin vain rahaa haaskaamasta!

Opetustoimen johdon – ei siis todellakaan välttämättä kaikkien opettajien – mielestä on hyvä integroida lapset kouluun jo eskari-iässä, niin ovat sitten heti ekaluokan alusta pitäen valmiita systeemin osasia.

Jossain perustelulistan vihonviimeisenä saattaa kuulla epämääräisen maininnan lapsen edusta: koulu osaa muun muassa jo eskarivuoden perusteella kehittää lapselle sopivaa tukiopetusta, jos sellaiseen on tarvetta – ihan kuin sitä ei yhteistyössä päiväkodin kanssa voisi järjestää yhtä lailla!

Ei lapsen etu voi tietenkään listalla ensimmäisenä ollakaan, koska sillä ei oikeasti ole vähintäkään tekemistä tämän asian kanssa. Kyseessä on vain ja ainoastaan taloudellinen päätös, jota ei oikeastaan ole edes yritetty naamioida lapsen parhaaksi.

l l l

Tämä uskomaton kyynisyys ja täydellinen piittaamattomuus siitä, mikä oikeasti on lapselle parasta, herättää voimatonta raivoa.

Kuka vanhempi tai kukaan lapsen psykologisen ja muun kehityksen asiantuntija ihan vilpittömästi haluaa kuusivuotiaansa jo eskarivuodeksi isoon kouluun huomattavasti päiväkotia levottomampaan ympäristöön?

Jokainen voi käydä katsomassa miten houkuttelevia ja kodikkaita esimerkiksi koulujen pihat ovat – eihän niin ankeaa ympäristöä saisi olla isommillakaan lapsilla.

Sielläkö eskarilaiset sitten seisovat hiekkaisella pihalla ja taistelevat siitä, kenen vuoro keinua siinä ainoassa keinussa ja seuraavat kuinka isommat lapset nujakoivat, kiroilevat ja hiippailevat tupakalle nurkan taakse?

l l l

Lautakunnan linjauksessa oli mielenkiintoista se, että missään sivulauseessakaan ei oteta kantaa siihen, miten kouluja valmistetaan vastaanottamaan pienet kuusivuotiaat.

Eskarilaisille on esimerkiksi oltava toisen mittakaavan ja muutenkin toisenlaiset tilat kuin isommille lapsille. Heille on oltava mahdollisuus lepoon, runsaasti leluja ja muita välineitä – opetuksen sisällön eroista puhumattakaan.

Hirveästi eskarilaisiin varautumista ei autakaan miettiä, koska jo puolen minuutin miettiminen paljastaa, että hyvin hoidettuna eskarilaisten siirto kouluihin tuo myös kustannuksia.

l l l

Pliis, päättäjät: lukisitte edes itse laatimanne ohjeistukset. Aloittakaa vaikka kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmasta, jossa yksiselitteisesti sanotaan, että lapsen edun pitäisi näkyä kaikessa päätöksenteossa.

OUTI SALOVAARA

[email protected]

Kirjoittaja:
Outi Salovaara