Historiaan perehtyneet tiesivät Linnoituksen luista

Perimätiedon mukaan luut siirrettiin pois Linnoituksesta kirkon palon jälkeen 1700-luvun lopussa.

SAARA KOHO

Lappeenrannan Linnoituksen luulöydöt eivät tulleet alueen historiaan perehtyneille henkilöille yllätyksenä. Etelä-Karjalan museon intendentti Jukka Luoto vahvistaa, että ainakin museoväen keskuudessa tiedettiin, että Linnoituksesta voisi luita löytyä.

– Kyllä paikka oli tiedossa, mutta yllätyksenä tuli se, kuinka suuri kalmisto on kyseessä.

Linnoituksessa sijaitsi evankelis-luterilainen kirkko 1500-luvulta 1700-luvun loppuun saakka. Museoviraston tutkija Kati Salo kertoo, että vuonna 1790 Linnoituksen kirkko paloi salamaniskun takia.

– Joissain historiankirjoissa on kerrottu, että luut siirrettiin kirkon palamisen jälkeen pois Linnoituksesta. Luulöydöt kuitenkin todistavat, että ainakaan kaikkia hautoja ei silloin siirretty, Salo kertoo.

LAPPEENRANNAN ensimmäinen kirkko sijaitsi Kauskilassa. Kauskilasta siirryttiin Linnoitukseen 1500-luvun puolivälin tienoilla. Tarkkaa siirtymisaikaa ei kukaan tiedä. Kauskilaa tutkinut arkeologi Ville Laakso Turun yliopistosta kertoo, että tutkijat eivät ole pystyneet selvittämään, miksi vanha kirkko hylättiin. Kauskilan kirkko toimi vähän aikaa päällekkäin Linnoituksen kirkon kanssa. Kauskilaan haudattiin ihmisiä vielä 1600-luvun puolellakin.

Perjantai-iltana tavoitettua Laaksoa ei uutinen Linnoituksen luulöydöistä yllättänyt millään tavalla.

– Minusta oli ihan selvää, että tuollaisesta paikasta luita löytyy. Luulisi, että viemäröintiä suunnitellessa tätä asiaa olisi ajateltu.

LAAKSON mielestä olisi tieteellisesti mielenkiintoista saada tietää missä Linnoituksen kirkko on tarkalleen sijainnut. Häntä kiinnostaisi myös tietää tarkemmin milloin Linnoituksen hautausmaalle alettiin haudata ihmisiä

– Valitettavasti tällaisilla paikoilla kaikista vanhimmat haudat jäävät yleensä uudempien alle ja tuhoutuvat, joten voi olla, ettei niitä löydetä, Laakso toteaa.

Kuvateksti

Vihreän makasiinin vierestä löydetyt luut ovat peräisin 1500-1700 luvulta. Museovirasto aloittaa tarkemmat kaivaukset Linnoituksessa maanantaina.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Saara Koho