Lappeenrannan aravavuokrat ovat Asuntorahaston mukaan hirmuiset

Asuntopalvelun toimitusjohtaja Seppo Ylitalo selittää eron vuokraan sisältyvillä vesimaksuilla.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANNAN Asuntopalvelu Oy:n arava-asuntojen vuokrat ovat Valtion Asuntorahaston Aran selvityksen perusteella korkeampia kuin missään muualla Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Asuntopalvelun uusi toimitusjohtaja Seppo Ylitalo kertoo tuloksen selittyvän pitkälti Lappeenrannan erikoisella vesimaksukäytännöllä.

– Me sisällytämme vesimaksun vuokraan. Muualla näin ei tehdä. Tilinpäätöstietojemme perusteella vertailukelpoinen neliövuokramme on maan keskitasoa.

– Olemme julkisen yhteiskunnan osa, joten vuokrat ovat täysin tarkasteltavissa. Meidän täytyy pitää huoli siitä, että asunnoissamme asuu tyytyväisiä vuokralaisia kohtuullisella vuokralla, Ylitalo painottaa.

OSASYITÄ Asuntopalvelun arava-asuntojen korkeisiin vuokriin ovat Etelä-Karjalan kiinteistöverot ja kunnalliset maksut, jotka ovat Suomen Kiinteistöliiton mukaan Suomen kalleimmat.

Lisäksi Ylitalo muistuttaa Asuntopalvelun käytännöstä sisällyttää kiinteistöjen korjaustarve suoraan vuokraan.

– Monissa kunnissa näin ei tehdä. Me voimme reagoida peruskorjaustarpeisiin nopeasti ilman lainanottoa ulkopuolelta. Rahatilanteeltaan heikommat asuntoyhtiöt joutuvat ottamaan lainaa, joka korottaa vuokria vasta jälkikäteen.

ASUNTOPALVELUYHTIÖ on uudistanut aravavuokrien määrityssysteemiä vuosien 2003–2006 aikana.

Aiemmin aravakohteen vuokra muodostui talon omista hoitokuluista ja pääomakuluista. Nyt pääomakulut on tasattu kaikkien kohteiden kesken. Vuokran sisältämät hoitokulut ovat edelleen kiinteistökohtaiset.

– Ymmärtääkseni muutos on aiheuttanut tavanomaista suurempia vuokrankorotuksia joissakin taloissa, Lappeenrannan asuntotoimenjohtaja Risto Kantola kertoo.

Kantola selvittää pääomavuokrien tasauksen yhtenä ideana olevan, että vuokrankorotukset olisivat jatkossa tasaisen suuria.

– Tässä suhteessa olisi tärkeää seurata tilannetta 3–4 vuotta eteenpäin.

TILASTOKESKUKSEN vuokraselvitys 2006 kertoo Lappeenrannan alueen kaikkien arava-asuntojen keskimääräiseksi neliövuokraksi 7,97 euroa kuukaudessa.

Kantolan mukaan Lappeenrannan ja Joensuun aravavuokrat ovat perinteisesti vaihdelleet vuosittain toistensa edellä.

Nyt Lappeenranta on ottanut reilun etumatkan Joensuuhun, jossa keskimääräinen arava-asuntojen neliövuokra oli viime vuonna 7,49 euroa kuukaudessa.

HUIPPUTASON aravavuokrat eivät ole korottaneet Lappeenrannan alueen vapaarahoitteisten asuntojen vuokria. Aravavuokrien korotusprosentti vuonna 2006 oli 3,1, kun vapaarahoitteisten korotus jäi puoleen prosenttiin.

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan Lappeenrannan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat koko maan keskiarvossa.

UUTISET SIVU 7

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen