LUM:n kiireinen kesäkausi pyrähtää vauhtiin puolimaratonista

Puolimaratonin suosio on osoitus juoksuharrastuksen lisääntymisestä. Kimpisen remontti on sillä mallilla, että urheilijat ja urheilukoululaiset saavat hyvässä lykyssä mondon alleen heti alkukesästä.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Urheilumiesten puheenjohtaja Pentti Viskari odottelee kiireistä kesää. Kilpailukauden ensimmäinen ponnistus on tulevana lauantaina, jolloin juostaan Etelä-Saimaa puolimaraton. Kesäkuun alussa on vuorossa Marskin kisat Kimpisessä ja elokuun alussa kauden pääpuristus Kalevan Kisat.

Kaikki nämä tapahtumat vaativat paitsi seuran palkollisten myös satojen talkoolaisten työpanoksen.

ENSI LAUANTAINA juostavalle puolimaratonille on ilmoittautunut ennätyksellisen paljon osallistujia. Aiempina vuosina juoksijoita on ollut noin 150-170, nyt heitä on tulossa noin 250.

– 2000-luvun ennätys, kilpailun johtaja Seppo Nuuttila sanoo.

– Se on osoitus juoksuharrastuksen lisääntymisestä, myhäilee Viskari.

Puolimaratonin reitti kulkee Kourulan ja Uus-Lavolan kaduilla. Tapahtumasta on tekeillä opinnäytetyö, johon sanansa sanoneista juoksijoista moni on haikaillut keskustaan ja satamaan. Järjestävä seura on kuitenkin Kourulan kannalla.

– Keskustareitti vaatisi paljon enemmän vapaaehtoisia järjestysmiehiä, sillä jokaisessa risteyksessä pitää olla ihmisiä valvomassa ja juottopaikkojakin pitäisi olla enemmän, perustelee Nuuttila.

Kourulan suuntaa puolustaa myös maaston tasaisuus. Keskustaan ja Saimaan rantamille vievällä reitillä juoksijat joutuisivat rehkimään monet rankat ylämäet.

– Meillä on nyt paras mahdollinen puolimaratonreitti, jolla kovien juoksijoiden on mahdollista juosta alle tunnin vauhtia, toteaa järjestelytoimikuntaan kuuluva ja vuosien varrella monet eri reitit suunnitellut Paavo Pystynen.

Puolimaratonille ei ole näillä näkymin tunnin alittajia tulossa.

– 300 euron voittopalkkio ei nimijuoksijoita hetkauta, Nuuttila virnistää.

– Määrä on tärkeämpi kuin laatu, kun ei laatu Suomessa niin häävi olekaan, Pystynen heittää.

PUOLIMARATONISTA selvittyään alkavat LUM:n talkooporukan todelliset kesäkiireet. Iitiän lava vaatii järjestäjäporukkaa lauantai-iltaisin ja Kimpisen tapahtumat pitkin kesää.

– Koska järjestämme joka vuosi jotakin, meillä on hyvä vapaaehtoisrunko olemassa. Haku on kuitenkin päällä ja kaipaamme toimintaan mukaan nuorempaa joukkoa, Pentti Viskari sanoo.

Viskari patistelee esimerkiksi urheilukoululaisten vanhempia talkoohommiin.

– Kalevan Kisoihin tarvitsemme 500-600 vapaaehtoista kaiken kaikkiaan.

KALEVAN KISAT ovat taloudellisesti valtava panostus. Kisojen budjetti pyörii 450-500 000 eurossa.

Pentti Viskarilla on riittänyt puuhaa kisojen talousasioiden pyörittelyssä kuten sponsoreiden haalimisessa. Onnistumisen pakko on melkoinen.

– SUL:n tilille on pantava viikko kisojen jälkeen 133 000 euroa, Viskari kertoo.

Tavoitteena on saada katsomoon jopa 20 000 ihmistä. Kaksi viikkoa ennen MM-kilpailuja järjestettävät kisat ovat suomalaisurheilijoille viimeinen näytön paikka ja mukana on kovia eteläkarjalaisnimiä, joten katsojien kiinnostukseen Viskari luottaa. Karmeat säät voivat kuitenkin sotkea suunnitelmat.

– Eurooppa Cupissa vuonna 2003 oli pahin mahdollinen sää ja silti selvisimme, Viskari huomauttaa.

KALEVAN KISOJEN näyttämönä palvelevaan kimpisen kenttään LUM on sijoittanut roiman summan rahaa. Seura otti muun muassa 20 vuoden pankkilainan maksaakseen 55 000 euron osuuden mondo-pinnoitteesta.

LUM:n porukka ei ole ollut mielissään, kun seuralta on kielletty tänä keväänä mondon ja muun kentän käyttö remontin vuoksi. Kimpisessä remonteerataan katsomoa ja pystytetään uusia valopylväitä.

– Olemme keskustelleet asiasta, eikä kentän käytölle pitäisi olla pian mitään estettä. Kaupunki ja rakennustöistä vastaava Nopsa pitävät osakatselmuksen, kun valopylväät ovat pystyssä ja käsittääkseni pääsemme sen jälkeen kentälle, Viskari selvittää.

Viskarin mielestä Kimpinen on tällä hetkellä suorituspaikoiltaan loistava, kerrassaan yksi Euroopan parhaista stadioneista, Muut tilat vaatisivat sen sijaan melkoisen remontin.

– Palveluvarustus on huono. Ei ole keittiötilaa, ei ravintolaa, ei paikkaa lääkintähenkilökunnalle tai lehdistötilaisuuksiin. Kalevan Kisoja varten olemme vuokranneet telttoja, Viskari harmittelee.

Kuvateksti

LUM:n puheenjohtaja Pentti Viskari odottaa Kimpisen katsomoremontista vastaavan Nopsan ja Lappeenrannan kaupungin katselmusta rakennustyömaalle, sillä sen jälkeen kentälle saattaa irrota käyttölupa.

Kuva: MIKA STRANDÉN

LUM:n urheilukoulut

Vuonna 2000 ja sitä ennen syntyneiden urheilukoulut alkavat 2.5 klo 18 Lauritsalan kentällä.

3–6 -vuotiaiden urheilukoulu alkaa viikolla 22. Ilmoittautumispaikka selviää myöhemmin.

Viime kesänä urheilukoululaisia oli 270.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen