Särkisalmen koulu 100-vuotias

HELINÄ LEMINEN PARIKKALA. Särkisalmen koulu juhlii tänään 100-vuotispäiviään

HELINÄ LEMINEN

PARIKKALA. Särkisalmen koulu juhlii tänään 100-vuotispäiviään. Toinen sata ehtii alulle. Sitten oppilaat siirtyvät uuteen Kirjolan kouluun.

Särkisalmen koulun johtaja ja kunnanvaltuutettu Pekka Pesonen tuntee oppilasennusteet. Hän myös tietää, että tilastot voivat muuttua. Vuosi 2010 näyttää nykyisten ennusteiden mukaan ensimmäiseltä vuodelta, jolloin oppilaat saattavat mahtua Kirjolaan.

100-vuotispäiviä juhlitaan Särkisalmen nuorisoseuran Kisapirtillä. Koulun tiloissa juhlia ei mahdu pitämään, sillä rakennus on 80 oppilaalle hieman ahdas arkenakin. Oppilasmäärä kasvoi hieman viime syksynä, kun Jalaslammen koulu lakkautui.

Nykyinen koulutalo rakennettiin vuonna 1912. Alkuperäinen talovanhus sijaitsee naapurustossa. Se oli välillä vanhainkodin käytössä ja nykyisin vuokratalona.

RIINA MAKKONEN on koko alakouluajan käynyt Särkisalmen koulua. Tänä lukuvuonna hänen luokallaan, viidennellä, on 12 oppilasta. Viitos-kuutosen yhdysluokalla oppilaita on 24.

Yhdysluokka on Riinasta ihan kiva. Tosin häntä kiinnostaisi kokeilla, millaista olisi, jos pelkät viidesluokkalaiset olisivat omana ryhmänään.

– Matematiikassa olisi hyvä, jos opettajalla olisi enemmän aikaa yhdelle luokalle.

JALASLAMMEN koululaisten tulo Särkisalmelle viime syksynä oli Riinasta mukavaa.

– Oli kiva tutustua heihin. Osa oli tuttuja jo ennestään.

Viime syksy toi senkin muutoksen, että koulun joulujuhla järjestettiin ensi kertaa Kisapirtillä. Tämän päivän juhlapaikka on siksi jo luonteva valinta.

– Isot juhlat näistä tulee, Riina tuumi perjantaina.

Viides-kuudesluokkalaisten Honolulu-laulu ja Hyttys-Hubert -ohjelma innostivat.

– Pidän laulamisesta ja juhlista ja ohjelmien harjoittelusta.

INNOKKAITA esiintyjiä Kisapirtillä lienee tänään yhtä paljon kuin Särkisalmen koulussa oppilaita. Näin oli kenraaliharjoituksissa ennakoitavissa.

Kirjoittaja:
Helinä Leminen