Suvorovin voi tavata Saimaan-risteilyllä

Teemaristeily on testissä Saimaan laivamatkailun uutuustuotteena tänä kesänä. Suvorovin jalanjäljille saa tulevaisuudessa opastusta myös kännykällä.

LEENA SALLINEN

Kenraali Aleksandr Suvorov palaa kesällä myös Saimaalle. Hänen seuraansa pääsee ohjelmallisella risteilyllä. Suvorovista kertova risteilyohjelma on uusi tuote, jonka toivotaan elävöittävän 1790-luvun historiaa ja vauhdittavan nykypäivän laivamatkailua Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

M/s Suvi-Ellen vei maanantaina kutsuvieraat Lappeenrannasta Saimaalle testaamaan tuotetta.

Sen täkäläinen versio on kahden miehen näytelmällinen esitys, jossa esiintyvät Esa Uski ja Janne Parkkila Lappeenrannasta. Käsikirjoituksesta vastaa Virve Niiranen Kulttuuripalvelu Kaiku Ky:stä Ruokolahdelta ja ohjauksesta Maria Fomin Lappeenrannasta.

Esitys kertoo Suvorovin elämästä ja toiminnasta Kaakkois-Suomessa 1790-luvun alussa. Silloin Kaakkois-Suomi oli Venäjän rajaseutua, jonne Suvorov suunnitteli ja rakennutti keisarinna Katariina Suuren määräyksestä linnoitusketjun Pietaria suojaksi Ruotsin mahdollista hyökkäystä vastaan.

Samalla Suvorov teetti itäisen Saimaan kanavat. Ne tarvittiin Venäjän Saimaalle perustaman laivaston kulkuväyliksi.

Esitys etenee episodeina, joissa Esa Uskin esittämä Suvorov kertoo tekemisistään, ja Janne Parkkila täsmentää oppaana faktatiedoin tapahtumien kulkua. Välillä Parkkila siirtyy myös Suvorovin avustajan Fabian Steinheilin rooliin.

Suvi-Ellenin parituntisella risteilyllä nautittiin esityksen lisäksi tattikalakeittoa ja pikkuleipiä. Niillä Suvorovkin ruokki vieraitaan. Keiton ja pikkuleipien reseptit ovat peräisin Pietarin Suvorov-museosta.

Suvorov-esitys on tarjolla heinäkuussa kahdella tilausristeilyllä Lappeenrannasta Savitaipaleen Partakoskelle. Se on tilattavissa myös ryhmäristeilyjen ohjelmaksi. Lähtökohtana on kahden tunnin saaristoristeily, jonka aikana esitys voidaan toteuttaa asiakasryhmän ja laivan koon mukaan.

Tuotteen tarjontaverkostoon kuuluu Etelä-Karjalassa toistaiseksi seitsemän risteily-yrittäjää.

Vastaava esitys on tarjolla eri voimin tulkittuna myös Savonlinnasta ja Puumalasta alkavilla risteilyillä. Jos esityksillä on menekkiä, ne jatkuvat tulevina kesinä.

– Nyt testataan, miten tällainen tuotekonsepti soveltuu Saimaan risteilyjen tuotevalikoimaan, kertoo projektipäällikkö Isto Vanhamäki.

Hän vetää Joensuun yliopiston Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskuksen hallinnoimaa Saimaan laivaston vanavedessä -hanketta. Sen tarkoituksena on edistää matkailua, joka perustuu Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan ja erityisesti Saimaan laivaston ja Suvorovin toimintaan.

Teemaristeilyt on yksi hankkeen tämän kesän uutuustuote. Toinen on Suvorovin elämästä kertova draamakierros, jota esitetään Olavinlinnassa ja Lappeenrannan Linnoituksessa.

Hankkeessa selvitellään myös sukellusmatkailun mahdollisuuksia Saimaalla ja järjestetään historian elävöittämiseen liittyvää koulutusta.

Lappeenrannassa hankkeen kehittämät Suvorov-tuotteet liittyvät Etelä-Karjalan museossa 4. kesäkuuta avautuvaan Suvorov-näyttelyyn, jonka tuottaa Kaakkois-Suomi-Pietari II -hanke.

Suvoroviin liittyy myös Linnasta linnaan -hanke. Siinä verkostoidaan Suomen ja Venäjän rajaseudun linnoja ja linnoituksia kulttuurimatkailukohteiksi.

– Suvorovin laivojen vanavedessä lähdettiin liikkeelle. Linnasta linnaan -hanke on askel eteenpäin, kertoo Savonlinnan koulutus- ja kehittämiskeskuksen johtaja Ulla Turtiainen.

Hankkeet tuottavat tietoa myös internettiin. Sinne avautuu Suvorov-tietokanta, jossa kerrotaan muun muassa linnoituskohteista ja niiden palveluista.

Suunnitteilla on myös mobiiliopastusjärjestelmä. Sen avulla vaikkapa Kukonharjun kanavalla kävijä saa kännykällä opastusta kohteen historiaan.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Esa Uskin esittämä Aleksandr Suvorov (oik.) näyttää erikoisen luonteensa myös risteilyesityksessä. Sen oppaana ja Fabian Steinheilinä esiintyy Janne Parkkila.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen