Varhaiskasvatus nosti tunteet pintaan Joutsenon valtuustossa

Keskustan ja vihreiden valtuutetut arvostelivat johtamisen ja hallinnon ostamista Lappeenrannalta. Asia meni äänestykseen, jonka keskusta ja pienryhmät hävisivät selvin numeroin.

HEIKKI SOPANEN

JOUTSENO. Yhteistyö Lappeenrannan kanssa tuntuu närästävän Joutsenon kaupunginvaltuuston keskustalaisia ja vihreitä. Valtuusto hyväksyi suuret Rauha-Tiurun sopimukset ja kaavat ilman ensimmäistäkään puheenvuoroa. Yli kahdensadan miljoonan euron kokonaisuus ei herättänyt puhehaluja.

Sen sijaan esitys varhaiskasvatuksen johtamis- ja hallintopalvelujen ostamisesta Lappeenrannalta avasi keskustalaisten puhelihakset.

Keskusta päivitteli usean valtuutetun voimin, kuinka moinen palvelusopimus voi maksaa niin paljon.

Hieman ihmetytti se, että valtuuston puheenjohtaja Tuula Partanen (kesk.) käytti kaupunginhallituksen esitystä arvostelevia puheenvuoroja asiasta.

Yleensä valtuustojen puheenjohtajat tyytyvät jakamaan puheenvuoroja, eivät johdattelemaan puheita haluamaansa suuntaan.

Partasen viesti valtuustolle oli, että varhaiskasvatuspalvelujen ostaminen Lappeenrannalta tarkoittaa Joutsenon oman henkilökunnan aliarvioimista.

– Osaamista on muuallakin kuin Lappeenrannassa, valtuuston puheenjohtaja hehkutti puheenvuorossaan.

Myös vihreiden Arja Villanen arvosteli ostopalvelusopimuksen valmistelua ja sisältöä. Villasen mielestä varhaiskasvatuksen ongelmat pitää ratkaista, mutta ei kaupunginhallituksen esittämällä tavalla.

KAUPUNGINHALLITUS esitti valtuustolle, että varhaiskasvatuksen johtaminen ja hallinnointi ostetaan Lappeenrannalta vuoden 2008 loppuun saakka yhteishintaan 118 000 euroa. Siitä ensi vuoden budjettiin varattava osuus on 74 000 euroa.

Valtuutettu Riitta Munnukka (kesk.) esitti Heikki Pellisen (kesk.) kannattamana, että palveluja ei osteta vaan palkataan Joutsenolle oma varhaiskasvatusjohtaja.

Perusteluna oli, että ostopalvelut maksavat todella paljon. Munnukka oli esittänyt samaa kaupunginhallituksessa, mutta esitys hävisi äänestyksessä.

Valtuustossa Munnukan esitys hävisi kaupunginhallituksen esitykselle äänin 21-13 sitoutumattoman Markku Viertorinnan äänestäessä tyhjää. Munnukan takana olivat keskustan valtuutetut Anni Kekkiä ja Tapio Suojapeltoa lukuunottamatta. Munnukkaa kannattivat myös vihreiden molemmat valtuutetut, kristillisdemokraattien Juha Turkia ja sitoutumaton Vuokko Liimatta.

Hallituksen esitystä kannattivat demarit, kokoomus, kristillisdemokraattien Merja Julkunen ja Senja Mustonen sekä keskustan Kekki ja Suojapelto. Eli Joutseno ostaa varhaiskasvatuksen johtamisen ja hallinnon Lappeenrannalta.

Kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski muistutti valtuutetuille, että esitys varhaiskasvatuspalvelujen ostamisesta pohjaa valtuuston itsensä yksimielisiin periaatepäätöksiin.

Valtuusto on hyväksynyt varhaiskasvatuksen siirtämisen sivistystoimen alaisuuteen sekä sivistystoimen johtamisen ostokokeiluna Lappeenrannalta.

Valtuustossa kaikki eivät vain enää muistaneet aiemmin sovittuja periaatepäätöksiä.

Demarien Anne Selenius sanoi, että jos päätetty ostopalvelu osoittautuu huonoksi, sitä ei tarvitse jatkaa vuoden 2008 jälkeen. Oman varhaiskasvatusjohtajan rekrytointi olisi Seleniuksen mielestä outoa, kun kaikenlaisia kuntayhteistyövirityksiä on meneillään.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen