Koululaiset käyttävät kulttuurikorttia yllättävän vähän

RIINA NOKSO-KOIVISTOYhdeksäsluokkalaisille jaettava ilmainen kulttuurikortti

RIINA NOKSO-KOIVISTO

Yhdeksäsluokkalaisille jaettava ilmainen kulttuurikortti ei näytä toimivan toivotulla tavalla. Syyslukukauden alussa Lappeenrannan yhdeksäsluokkalaiset saavat halutessaan kortin, jota näyttämällä voi käydä ilmaiseksi kaupungin kulttuuritapahtumissa. Viime syksynä 90 prosenttia oppilaista halusi kortin ja niitä jaettiin kaikkiaan 642.

Oppilaille tehdyn kyselyn mukaan näyttäisi siltä, että kulttuurikortti ei lisää nuorten aktiivisuutta käydä kulttuuritapahtumissa, vaan vaikutus on yllättäen jopa päinvastainen.

Kyselyssä tiedusteltiin, kuinka usein oppilas oli käynyt kulttuuritilaisuuksissa kuluneen vuoden aikana. Viime syksynä tehdyssä alkumittauksessa 95 prosenttia oppilaista kertoi käyneensä jossain kulttuuritilaisuudessa kerran tai useammin edellisen vuoden aikana. Keväällä tehdyssä loppumittauksessa vastaava luku oli vain 70 prosenttia.

Päivi Makkonen kulttuuritoimistosta arvioi, että ilmiöön on todennäköisesti useita selityksiä. Kulttuurikortti ei ole syyllinen.

– Olemme jutelleet asiasta muun muassa rehtoreiden kanssa. Näyttää siltä, että yhdeksännen luokan aikana nuorten ajankäyttöongelmat lisääntyvät. Läksyjä ja muita harrastuksia on entistä enemmän.

Yksi selitys saattaa olla, että alemmilla luokilla oppilaat käyvät enemmän kulttuuritapahtumissa koulun kanssa.

Makkonen sanoo, että oppilaat käyttävät korttia lähinnä teatterissa käymiseen. Alle 16-vuotiaat pääsevät joka tapauksessa ilmaiseksi museoihin ja kaupunginorkesterin konsertteihin.

Tuloksissa näkyy, että kuluneen kevään ja viime syksyn teatteriohjelmisto ei ollut nuorten mieleen. Sen sijaan aiemmin yhdeksäsluokkalaiset kävivät katsomassa ahkerasti Paavo 1,5-näytelmää ja rockmusikaalia Jesus Christ Superstar

Tänäkin vuonna kortti lisäsi jonkin verran nuorten teatterissa käymistä. Kun alkumittauksessa teatterissa oli käynyt 17 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista, keväällä luku oli 24 prosenttia. Tytöt käyttävät korttia poikia enemmän.

Vapaista vastauksista ilmeni, että kulttuurikortti koettiin yleisesti hyväksi ideaksi, mutta kulttuuritarjonnan toivottiin olevan kiinnostavampaa. Monet toivovat kulttuurikortin sisältävän myös elokuviin pääsyn joko ilmaiseksi tai alennuksella.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto