Kutilan kanava tekisi terää Taipalsaaren kesämatkailulle

Uuteen kauteen lähdetään pitkälti entisin eväin. Kesäkuu on Suur-Saimaan rannoilla verryttelyä, varsinainen sesonki alkaa juhannukselta.

ANNE KOKKONEN

Kesä käynnistyy hitaasti Taipalsaaren matkailubisneksessä. Vaikka valoisat yöt ovat herkimmillään ja käki kukkuu Sarviniemessä kuin riivattu, Suur-Saimaan lomakylä herää uuteen lomakauteen vasta runsaan viikon kuluttua.

– Sesonki alkaa juhannuksena, Lomaliiton projektivastaava Mira Salonen vahvistaa.

Sydänkesän viikkoina matkailijoille on tarjolla ravintolapalveluja A-oikeuksin, elävää musiikkia, karaokea, minigolfia, saunomista sekä vene- ja polkupyörävuokrausta. Näistä hyväksi havaituista oheispalveluista lomanviettäjät ovat saaneet nauttia monena aiempanakin vuonna.

Entä mitä uutta on luvassa? Ei paljon mitään, täytyy Salosen tunnustaa.

– Pientä remonttia on tehty talven aikana.

Jokavuotisten maalaus- ja kunnostustöiden ohella lomakylän alueelle on rakennettu yksi muita korkeatasoisempi loma-asunto, joka sisältää muun muassa oman saunan ja takkahuoneen.

Jos asiakkaat ottavat huoneiston omakseen, muitakin mökkejä ehkä uudistetaan saman kaavan mukaan.

SARVINIEMEN vetonaulaksi suunniteltu näkötorni jäi toteutumatta, mutta jotain alueella sentään tapahtuu. Kunta rakentaa laivalaiturin viereen tänä kesänä ison venelaiturin ja veneiden vesillelaskurampin.

Pieniä ovat askelet, mutta sentään oikeansuuntaisia. Suur-Saimaan äärellä mahdollisuuksia olisi paljon mittavampiinkin hankkeisiin.

Piristysruiskeeksi voisi tarjota vaikkapa Kutilan kanavaa, joka lyhentäisi parillakymmenellä kilometrillä venematkaa Lappeenrannasta Suur-Saimaalle. Sen avulla johdateltaisiin hyvässä lykyssä todellisia matkailijamassoja taipalsaarelaisten palvelujen äärelle.

– Kutilan kanava olisi meille tosi tärkeä hanke. Se tarjoaisi upean ja entistä lyhyemmän reitin Lappeenrantaan, Lomakeskus Saimaanrannan toimitusjohtaja Jari Lehtonen innostuu.

Alkukesällä ja syksyllä Saimaanranta isännöi etupäässä yritysten henkilöstötilaisuuksia, joihin saavutaan usein Lappeenrannan suunnasta. Heinä-elokuussa lomakeskuksen täyttävät aiempien vuosien tapaan venäläiset, hollantilaiset ja belgialaiset matkailijat.

– Emme tarjoa vieraillemme mitään uutta tänä kesänä, sillä olemme huomanneet, että eniten kaivataan luonnon rauhaa ja hiljaisuutta. Saunominen ja kalastus ovat tärkeitä, samoin vesille pääseminen, Lehtonen kertoo.

JOTKUT yrittäjät pyrkivät ottamaan huomioon myös asiakkaidensa vaihtelunhalun ja uutuudenviehätyksen. Karhupirtit Oy:n perustaja Matti Karhu kertoo kuulleensa riittävän monta kertaa kysymyksen ”mitä uutta teillä on tällä kertaa?”.

Karhupirttien tuorein uutuus, viime syksynä valmistunut paviljonki, ainakin kerää kehuja. Se mahdollistaa jopa 70 hengen suuruisten seurueiden ruokailun sekä kokoontumisen ja uusi tuote näyttää löytäneen oitis asiakkaansa.

– Ikinä aiemmin ei ole ollut näin hyvää touko-kesäkuuta, Karhu paljastaa.

Viime kesänä avautunut ratsutila on myös uutta vielä monelle kävijälle. Tuntiratsastuksen lisäksi tarjoutuu mahdollisuus lyhyisiin vaellusratsastuksiin ja neuvottelut pitempien ratsastusvaellusten toteuttamisesta ovat käynnissä.

Karhu kannattaa Kutilan kanavaa, sillä sen avulla Karhupirttien ja Lappeenrannan välille voitaisiin rakentaa toimiva risteilymatkailutuote. Yhden iltapäivän tai illan aikana matkailijat nauttia risteilystä, ruokailusta sekä mahdollisesta oheisohjelmasta ja ehtisivät vielä yöksi takaisin hotellin.

– Tällä hetkellä laivureilla ei ole paljon paikkoja, joihin pääsisi risteilyaluksella, Karhu muistuttaa.

Kuvateksti

Kesä on kauneimmillaan, mutta Suur-Saimaan lomakylän uimarannalla ja laivalaiturilla odotetaan vielä matkailukauden alkamista.

Kuva: SEPPO RAUTIOVAARA

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen