Lappeenrannan keskustagalleria avaa ovensa marraskuun alussa

Liike- ja toimistotilat on varattu lähes kokonaan. Mammuttimainen rakennusurakka valmistuu kaksi vuotta etuajassa.

HEIKKI SOPANEN

Lappeenrannan uusin liikekeskus, Keskustagalleria, avautuu marraskuun alussa. Mammuttimaisen liikekeskuksen bruttopinta-ala on lähes 40 000 neliötä, josta liiketiloja on noin puolet. Liiketiloihin tulee parikymmentä kauppaliikettä ja yritystä, joista kolmannes on Lappeenrannassa täysin uusia. Liiketiloista on vapaana enää muutama sata neliötä.

Loput liikekeskuksen neliöistä ovat asuin- ja toimistotiloja sekä paikoitus- ja huoltotiloja. Myös toimistotilat on varattu jokseenkin kokonaan. Toimistotiloihin asettuvat mainostoimisto Mediakolmio, Saimaan Syöpäyhdistys, kaksi Lappeenrannan kaupunkiyhtiötä, TE-keskus, Etelä-Karjalan Yrittäjät sekä Etelä-Karjalan liitto. Kuusikerroksisen rakennuksen ylimmässä kerroksessa on toimistotilojen lisäksi edustussauna.

Keskustagalleriaan tulee 42 asuntoa Kauppakadun varteen. Asunnoista on varattu lähes puolet. Maanalaisia parkkipaikkoja valmistuu kahteen kerrokseen yhteensä lähes 400. Niistä noin 300 on asiakaspysäköintiä varten.

RAKENNUSLIIKE Okan aluejohtaja Kari Metsäkallio on tyytyväisen oloinen kertoessaan, että Keskustagalleria valmistuu kaksi vuotta etuajassa. Oka otti nimittäin syksyllä 2005 melkoisen riskin aloittaessaan liikekeskuksen rakentamisen.

Entisen linja-autoasema-alueen kerrostaloasuntojen rakentaminen oli lähtenyt liikkeelle hyvin, mutta suunnitellun liikekeskuksen tiloihin oli vain kaksi varmaa tulijaa, Nordea ja Medivire. Muut liikekeskukseen tulosta kiinnostuneet edellyttivät, että valmista pitää olla syksyllä 2007 eikä vasta vuoden 2009 lopussa, mikä on sovittu Lappeenrannan kaupungin kanssa liikekeskuksen valmistumisen takarajaksi.

Oka ja sen emoyhtiö Palmberg päättivät, että rakentaminen aloitetaan. Samalla Oka otti täyden vastuun liikekeskuksen rakennuttamisesta ja manageerauksesta eli vuokralaisten ja rahoituskumppaneiden etsimisestä rakennettaviin tiloihin. Gallerian työyhteenliittymän toinen osapuoli, NCC, ei lähtenyt mukaan riskirakentamiseen vaan keskittyi alueen kerrostalojen rakentamiseen.

Rakentaminen on sujunut Metsäkallion mukaan yllättävän hyvin, ja vuokrasopimuksia on syntynyt tarvittava määrä.

– Nyt voin vihdoinkin hyvillä mielin kertoa, keitä kaikkia Keskustagalleriaan tulee. Vuoden ajan olen joutunut toistamaan, että kerron muutaman viikon kuluttua. Tiedon panttauksen syy on ollut galleriaan tulevien yritysten edellyttämä vaitonaisuus niin kauan kuin nimiä ei ole papereissa, Metsäkallio sanoo.

KESKUSTAGALLERIA avaa ovensa marraskuun alussa eli sopivasti joulumarkkinoille. Nordea muuttaa sinne jo lokakuun alussa, mutta Metsäkallion mukaan tietoisesti keskelle työmaata. Loput yritykset ja yhteisöt odottavat työmaan valmistumista.

– Aikataulu on tiukka, mutta teemme töitä kahdessa vuorossa, ja marraskuuhun mennessä on valmista, Metsäkallio lupaa.

Galleriatyömaalla työskentelee tällä hetkellä 175 rakentajaa, ja luku nousee kesällä 250 työntekijään. Keskustagallerian rakentamisen hinnaksi tulee 60 miljoonaa euroa, ja rakennuskokonaisuuteen liittyvien viiden kerrostalon 15 miljoonaa euroa.

OKA ja NCC ovat suunnitelleet ja rakentaneet liikekeskusta ja kerrostaloja Lappeenrannan kaupungin kanssa solmitun yhteistyösopimuksen mukaisesti. Metsäkallio kiittelee yhteistyön sujuvuutta, joskin hieman valittaa kaupungin tiukkuudesta aiheutunutta rakentamisen kalleutta.

Galleriatyömaan harjannostajaisissa torstaina puhunut kaupunginjohtaja Seppo Miettinen kiitteli myös yhteistyötä.

– Kaupungin kannalta hanke on täyttänyt kaikki sille asetetut odotukset ja tavoitteet. Lappeenrannan ydinkeskustaan saadaan lisää liiketilaa, erityisesti erikoistavarakaupan tiloja. Ydinkeskustaan saadaan myös lisää asuntoja, mikä on kaupungin tavoitteiden ja strategian mukaista. Ydinkeskustaan syntyy myös lisää laadukasta toimistotilaa.

Kuvateksti

Jari Anttonen ja Jari Long söivät torstaina Keskustagallerian työmaalla harjannostajaisrokkaa. Työmaalla ahertaa tällä hetkellä 175 ihmistä.

Kuva: MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen