Lapset päivähoitoon kuntarajojen yli Joutsenossa ja Lappeenrannassa

Eeva Arvela on iloissaan Lappeenrannan ja naapurikuntien yhteistyömyönteisyyden lisääntymisestä.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANNAN ja Joutsenon asukkaat voivat käyttää toistensa päivähoitopalveluja ensi vuoden alusta lähtien. Joutseno ja Lemi ostavat kirjaston johtamispalvelut Lappeenrannalta, ja suunnitteilla on myöhemmin seutukirjasto. Liikunta- ja vapaa-ajan virkistysreittejä rakennetaan yli kuntarajojen. Lappeenranta ja ympäristökunnat laativat yhteisen yleiskaavan, jolla asutus tiivistyy.

Joutsenolaiset oppilaat pääsevät Lappeenrannan erikoisluokille, kuten musiikin ja englannin opetukseen. Lappeenrannan koulu- ja päivähoitopaikkoja voivat hyödyntää muutkin naapurikuntien asukkaat, mikäli opetus- ja päivähoitoryhmissä on tilaa.

Esitykset sisältyvät Lappeenrannan kaupunkiseudun yhteistyösuunnitelmaan, jonka kahdeksan valtuustoa hyväksyy elokuun loppuun mennessä. Suunnitelma on vastaus maan hallitukselle, joka puitelaissa edellytti suurimmilta kaupunkiseuduilta yhteistyön lisäämistä maankäytössä, asumisessa, liikenteessä ja kuntarajat ylittävissä palveluissa.

Hallitus velvoitti yhteistyöhön Lappeenrannan kanssa vain Joutsenon, Taipalsaaren ja Lemin, mutta myös Ylämaa, Luumäki, Savitaipale ja Suomenniemi ottivat vastaan Lappeenrannan kaupunginjohtajan Seppo Miettisen kutsun.

MERKITTÄVIN kuntien yhteishanke on sosiaali- ja terveyspiirin perustaminen vuoden 2009 alusta lähtien. Piiri järjestää kuntien puolesta sosiaali-, terveys- ja vanhuspalvelut erikoissairaanhoidon lisäksi. Toinen yhteistyösuunnitelman iso juttu on Lappeenrannan ja Joutsenon kuntaliitos.

Länsi-Saimaan kunnista jokainen päättää itsenäisesti, mihin yhteistyöjärjestelyyn se osallistuu.

Valtioneuvostolle menevän esityksen mukaan Lappeenranta hoitaa jatkossa keskitetysti kuntien hankinnat. Lappeenrannan, Joutsenon ja Länsi-Saimaan ympäristötoimet menevät yhteen 2008 alusta. Kunnat valmistelevat seudullisen maahanmuutto-ohjelman.

Joukkoliikenteeseen kuntien vastaus on tiehallinnon kanssa laadittava Etelä-Karjalan liikennestrategia ja Lappeenrannan seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma.

LAPPEENRANNAN kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eeva Arvela (sd.) kehuu yhteistyöneuvottelujen hyvää henkeä. Hän johti ohjausryhmää, joka valmisteli esityksen valtuustojen hyväksyttäväksi.

– Meillä on hurjan isoja hankkeita, kuten terveyspiiri, kuntaliitos ja tämä kuntayhteistyö. Minusta on mielenkiintoista nähdä, kuinka ilmapiiri on selkeästi muuttunut yhteistyömyönteisemmäksi. Johtuneeko siitä, että valtio pakottaa meidät vai ollaanko yhteistyöhön kypsytty pikku hiljaa?

– Ennen meillä oli enemmän kilpailuasetelmaa, Arvela sanoo.

OHJAUSRYHMÄ tutustui tilastokeskuksen uusiin väestöennusteisiin, jotka eivät lupaa hyvää Etelä-Karjalalle. Lappeenrannan ja Joutsenon väkiluku kasvaisi vuoteen 2015 mennessä lähes tuhannella asukkaalla. Länsi-Saimaan väkimäärä supistuisi noin 600 Taipalsaaren kasvusta huolimatta. Imatran seudun asukasluku vähenee lähes 3 000.

Vanhustenpalvelujen tarve kasvaa ennusteen mukaan vuoteen 2020 mennessä lähes kaksinkertaiseksi. Perusopetuksen oppilaiden määrä vähenee Lappeenrannan seudulla noin tuhannella.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen