Categories
Artikkelit

Linnoituksesta löytyi vanhoja rahoja lattian alta

Tulevan Tali-Ihantala -museorakennuksen lattian purkutyöt paljastivat vanhoja rakenteita sekä 25 kolikkoa. Rahat ovat 1630-1850-luvulta. Niistä vanhimmat ovat Linnoituksen ruotsalaiskaudelta ja nuorimmat venäläiskaudelta.

ILPO LESKINEN

Linnoituksen alueelta Lappeenrannasta on löytynyt jälleen vanhoja rahoja. Tulevan Tali-Ihantala-museorakennuksen pohjasta on löytynyt 25 ruotsalaista ja venäläistä kolikkoa. Vanhimmat rahat ovat 1630-luvulta ja nuorimmat 1850-luvulta.

Kaupunginarkiston vieressä, Linnoituksen luoteiskärjessä sijaitsevan rakennuksen lattian alta on löytynyt myös vanhoja perustuksia, jotka kertovat paikalla olleen rakennuksen aiemminkin.

Rakennuksessa aloitettiin vastikään peruskorjauksen valmistelu, jolloin vanhaa lattiaa purettiin.

Työnjohtaja Mila Liiri Lappeenrannan kaupungilta kertoo, että lattian alta alkoi löytyä vanhoja rakenteita ja eläinten luita.

Ensimmäinen raha tuli ilmi, kun rakennuksen pohjamaita poistettiin koneellisesti.

Etelä-Karjalan museon intendentti Jukka Luoto hälytettiin paikalle. Luoto puolestaan hankki paikalle historiaa harrastavan Yrjö Hakkaraisen. Hakkarainen oli vastikään hankkinut uuden metallinetsimen.

– Kysyin Jukka Luodolta hyviä etsintäkohteita, ja Luoto ohjasi heti minut rakennuksen pohjaa tutkimaan, Hakkarainen kertoo.

RAHAT LÖYTYIVÄT 5-15 sentin syvyydestä. Ne eivät olleet näkyvillä.

Osa rahoista on Hakkaraisen mukaan hyväkuntoisia vuosilukuineen kaikkineen, osa hapettuneita. Suurin osa rahoista on venäläiskaudelta 1750-luvulta eteenpäin.

Pohjakerrostumista löytyi myös muutamia musketinkuulia, nappeja ja vyön solkia. Rahat on toimitettu Museovirastoon.

LATTIAN POHJASTA löytyneet rakenteet on dokumentoitu viime ja toissa viikolla. Kenttätyönjohtaja Nina Vitikainen kertoo, että lattian alta löytyi luonnonkivistä tehty rakennuksen perusta.

Suorakaiteen muotoisen perustan keskeltä löytyi laastista, luonnonkivistä ja tiilistä koostunut rakennelma.

Dokumentoinnissa havaittiin myös merkkejä nykyisen rakennuksen vanhasta huonejaosta.

Pohjan vanhojen rakenteiden iästä ei ole Luodon mukaan tarkkaa tietoa. Ne kuitenkin liittyvät ruotsalaiskauteen, ennen 1740-lukua.

1770-LUVULLA rakennettu talo on Linnoituksen vanhin kivinen sotilaskasarmi. Rakennuksessa toimi 1800-luvulla kehruuhuone eli naisvankila.

Kasarmirakennus esiintyy vuoden 1775 kaavassa sekä Viipurin kuvernementin atlaksessa 1790-luvulla.

Linnoituksen viemärityömaalla tehtiin kesäkuun alussa pelastuskaivaukset. Sieltä löytyi luiden lisäksi neljä ruotsalaista rahaa, jotka ovat alustavan arvion mukaan 1570-1750-luvulta.

Kuvateksti

Linnoituksen entinen kehruuhuone ja tuleva Tali-Ihantalan museorakennus on rakennettu 1770-luvulla. Samalla paikalla on ollut rakennus myös aiemmin.

Kuva: ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen