Pöyry moittii terveyspiirin aikataulua

Imatralle siirtyvä johtava lääkäri Tuomo Pöyry arvostelee myös niukkaa tiedotusta. Asiansa hyvin hoitaneet maaseutukunnat ovat uudistuksen häviäjiä.

ANNE KOKKONEN

Etelä-Karjalan terveyspiirihanke uhkaa romuttaa vuosikymmeniä jatkuneen kehitystyön maaseudun terveyskeskuksissa. Taipalsaaren johtavan lääkärin tehtävät juhannukselta jättävä Tuomo Pöyry ennustaa eritoten Taipalsaaren kuuluvan uudistuksen suurten häviäjien joukkoon.

– Lääkäriaikojen saanti varmasti vaikeutuu, kunta menettää vuodeosastopaikkojen myynnistä tulleita tuloja, palvelut kallistuvat ja päätösvalta siirtyy muualle, Pöyry varoittaa.

Erityisen ikävältä ennuste näyttää siksi, että Taipalsaaren ei olisi ollut mikään pakko lähteä mukaan terveyspiirin aloitukseen. Kysymys on Lappeenrannan kaupungin eikä valtion sanelemasta aikataulusta ja Pöyryn mielestä Taipalsaari kelpaisi varmasti piirin jäseneksi myöhemminkin kuin vuonna 2009.

– Ymmärrän, että aikatauluja tarvitaan, mutta 4 000 ihmisen työpaikan laittaminen pakettiin ei onnistu vuodessa. Savonlinnassa vastaavaa uudistusta valmisteltiin monen vuoden ajan eikä silti päästy hyvin liikkeelle.

Pienet kunnat olisivat Pöyryn mukaan voineet tutkia tarkemmin Saimaan terveyspiirin kaltaisia vaihtoehtoisia malleja, jotka olisivat olleet lähtökohdiltaan tasa-arvoisempia. Nyt maaseutukunnille ei annettu edes niiden kaipaamaa pidempää siirtymäaikaa.

Terveyspiirin valmistelua koskeva tiedotus on ollut niukkaa ja monet taipalsaarelaiset ovat kokeneet jääneensä pimentoon.

Nyt aktiivisuus on lisääntynyt ja keskustelua näyttää vielä syntyvän.

– Valtuutetut haluavat kovasti tietoa terveyspiiristä ja jotkut ovat valmiita siirtämään liittymisen vuoteen 2012.

IMATRALLA Pöyry aloittaa työnsä käytännössä puhtaalta pöydältä. Ensimmäisenä ja tärkeimpänä tehtävänä on toimivan työtiimin rakentaminen lääkäripulasta kärsivään kaupunkiin.

– Taipalsaarella oli hyvä tehdä töitä ja jään kaipaamaan sekä potilaita että työtovereita. Terveyskeskus on kuitenkin aika valmiissa kunnossa ja tartun mielelläni uusiin haasteisiin Imatralla.

Kuvateksti

Taipalsaaren terveyskeskuksen johtavana lääkärinä Tuomo Pöyry on tehnyt koko ajan myös käytännön hoitotyötä.

Kuva: JOHANNA KANNASMAA

TUOMO PÖYRY

Taipalsaaren kunnan terveyskeskuksen johtavana lääkärinä vuosina 2002-2007.

Aloittaa elokuun alussa Imatran kaupungin avoterveydenhuollon ylilääkärinä.

30 vuoden kokemus terveyskeskuslääkärin työstä.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen