Categories
Artikkelit

Ruokolahtelaisvaikuttaja huolestui Suomen myynnistä

Suna Kymäläinen kerää kansalaisadressia venäläisten kiinteistönomistus-oikeuden rajoittamiseksi. Pelkona on tavallisten suomalaisten jääminen markkinoilla vauraiden vieraiden jalkoihin.

MATTI VEIJALAINEN

Ruokolahtelainen kunnanvaltuutettu Suna Kymäläinen (sd.) on huolestunut venäläisen kiinteistöomistuksen kasvusta Suomessa.

Kymäläinen avaa internetiin adressin, johon samoin tuntevat kansalaiset voivat panna nimensä. Kymäläisen perusteena on EU:n ulkopuolelta tulevien ostajien kiinteistökauppojen rajoittaminen.

– Esitän tällaisille ostajille viiden vuoden maassa-asumisehtoa, ennen kuin heistä voi tulla Suomessa kiinteistön- ja maanomistajia, Kymäläinen kertoo.

RUOKOLAHDEN valtuuston demariryhmässä sekä kunnanhallituksen varajäsenenä vaikuttava Kymäläinen korostaa, ettei hän lähde asialleen kunnallispoliitikkona, vaan yksityisenä kansalaisena. Adressi osoitetaan valtakunnanpäättäjille.

– Uskon, että nimiä tulee. Torikokouksissa venäläisten kiinteistökaupoista on tullut yksi ihmisten päivittäispuheenaihe erityisesti Itä-Suomessa, Kymäläinen sanoo.

KYMÄLÄINEN kertoo pelkäävänsä äveriäiden venäläisten ostajien vapaan invaasion nostavan tonttien ja kiinteistöjen hintatason aikaa myöten niin korkeaksi, että tavalliset suomalaiset talon tai mökin tarvitsijat tippuvat ulos markkinoilta. Se tietäisi monen unelman tallautumista luonnettaan muuttavien markkinoiden jalkoihin.

Pitemmällä jänteellä Kymäläinen sanoo pelkäävänsä myös suomalaisten taajamien autioitumista ulkoa tulevan paineen edessä.

– Entä, jos jonkun kylän taloista puolet on muutaman kymmenen vuoden päästä venäläisillä, jotka käyttävät kiinteistöjä vain ajoittaiseen vapaa-ajan asumiseen?

– Sellainen on käsittääkseni aika tyypillistä käytäntöä. Saattavat siinä palvelut karsiutua, jos omat vakiasukkaat ja veronmaksajat ovat siirtyneet alta pois muualle.

Kymäläisen mukaan maanomistusadressin tarkoitus on antaa ihmisten mielipiteille torien nurkkia avarampi kaikupohja. Adressisivusto avautuu nettiin näinä päivinä osoitteessa www.sunakymalainen.fi.

Kuvateksti

Suna Kymäläinen nivoo ulkomaalaisen kiinteistönomistuksen rajoittamista toivovien suomalaisten näkemyksiä yhteen.

Kuva: ES-ARKISTO/MIKA STRANDEN

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen