Categories
Artikkelit

Tiiviistä katosta toivotaan pelastajaa Alakylän koulun sisäilmalle

Hometta on löytynyt vain yhdestä luokasta. Siivoojia koululle tarvittaisiin lisää, sillä pölyä on paljon. Joitakin opettajia on jättänyt koulun oireilun vuoksi.

TUULI OJAKANGAS

LAPPEENRANTA. Jo monta tutkimusta ja parannusta läpikäynyt Alakylän koulu saa vihdoin uuden tiiviin huopakaton. Lisäksi koulun keittiötä ja henkilöstötiloja parannetaan.

– Koulun keittiön tuulikaapin laajennus on kalusteita vaille valmis, henkilöstötilat ja katto ovat työn alla, kaupungin tilakeskuksen vastaava suunnittelija Pekka Oksman kertoo.

Oksmanin mukaan remontti etenee aikataulussa. Sen pitäisi näin ollen valmistua ennen syyslukukauden alkua, mutta mahdolliset rankkasateet voivat viivästyttää kattotöitä.

Kaupunki remontoi itse keittiön ja sosiaalitilat sekä tekee katon alustatyöt, urakoitsija hoitaa huopakaton. Lopullisia kustannuksia Oksman ei osaa arvioida. Helmikuussa niiden arveltiin alustavasti olevan 200 000 euroa.

Vuonna 1964 rakennetun koulun sisäilmaa on tutkittu jo yli kymmenen vuoden ajan ja sen ilmanvaihto uusittiin viitisen vuotta sitten. Viimeksi keväällä ympäristötoimi ja tilakeskus totesivat tilat turvallisiksi, vaikka henkilökunta ja joidenkin lasten perheet ovat saaneet allergiaoireita jo pitkään.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n Lappeenrannan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Aki Viianmaa vahvistaa joidenkin Alakylän opettajien vaihtaneen koulua hengitysoireidensa vuoksi. Varmaa syytä oireiluun ei kuitenkaan ole löydetty, vaikka koulun ilma on ollut työterveyshuollon suurennuslasin alla jatkuvasti.

– Oireiden aiheuttajien selvittäminen on vaikeaa, joskus syy voidaan jäljittää esimerkiksi homeeseen, joskus ei. Sisäilma kouluissa on yleinen ongelma, Viianmaa toteaa.

Koulun terveydenhoitaja ei ole havainnut oppilaiden sairastelemisessa suurempia piikkejä.

Rehtori Kai Könösen mukaan kosteutta on valunut seiniin vuotavan katon kautta, mutta vahingot ovat olleet pelättyä pienempiä.

– Hometta on havaittu vain yhdessä luokkahuoneessa, joka on korjattu käyttökuntoon jo viime vuonna, Könönen sanoo.

Rakenteellisten ongelmien lisäksi sisäilmaa on huonontanut puute siivoushenkilökunnasta. Siivoamassa on ajoittain ollut yksi ainut ihminen. Könösen mukaan pölyä ehtii nurkkiin kertyä runsaastikin. Rehtori sanoo, että ongelmasta on informoitu kasvatus- ja opetustoimea, joka vastaa puhtauspalveluiden tarjoajan kanssa tehdystä sopimuksesta.

– Joitakin toivomuksia lisäsiivouksesta tietooni on tullut. Tilanne on arvioitava. Vielä en voi ottaa kantaa siihen, onko sopimustamme muutettava, sanoo kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg.

Pitkään sisäilman huonouden vaivaama koulu pääsee nyt eroon vuotavasta katosta, mutta nähtäväksi jää parantuuko ilma sittenkään.

– En tietenkään voi varmasti sanoa ongelmien päättyvän tähän, mutta nyt korjataan kaikki todetut epäkohdat, suunnittelija Oksman sanoo.

Kuvaaja JOHANNA KANNASMAA

Kuvateksti: Alakylän koulu saa uuden katon lisäksi kohennusta sisätiloihin. Remonttihommissa Willy Wunderlich.

Kuvateksti: Alakylän koulu saa vihdoin tiiviin huopakaton. Kattotöissä Pekka Soljasalo, Jari Hömppi, Matti Kärkkäinen, Mika Ovaska ja Jari Laurikainen.

Kirjoittaja:
Tuuli Ojakangas