Ei kauneus- vaan korjausleikkaus

LIISA KUKKOLAPientä prinsessaa kiusataan, koska hänen silmänsä ovat kierot.

LIISA KUKKOLA

Pientä prinsessaa kiusataan, koska hänen silmänsä ovat kierot. Naapurivaltakunnan prinssin ja oman hoviväen tölväisyt satuttavat, ja prinsessa haluaa silmänsä suoraksi. Hän on valmis lähtemään vartijansa neuvosta pitkälle, vaaralliselta kuulostavalle matkalle yksin, niin kovin hän haluaisi silmiensä olevan samanlaiset kuin muillakin. Ei suuremmat, ei ruskeammat vaan suoremmat.

Prinsessa Kierosilmä on lappeenrantalaisen Rauni Malin kirjoittama satu, joka julkaistiin kirjana 1980. nukketeatteri Kareluksen viime vuonna perustanut toinen lappeenrantalainen Emma Jussila on dramatisoinut sen Lappeen pappilan aittaan, ja itse hän myös sen esittää näytelmän nukkejensa kanssa.

Tarina on Emma Jussilalle tuttu muustakin kuin kirjasta, hänen omat silmänsä on suoristettu leikkauksella alle 10-vuotiaana.

Prinsessa Kierosilmä on tarina, jossa tyttö lähtee matkalle ja palaa kotiin vaikeudet voitettuaan entistä ehompana. Se on kaunis, perinteinen satu, jossa pienesti opetetaan myös suvaitsevaisuutta kanssaihmisten ulkonäköä kohtaan.

Pappilan aitassa on kuvataiteilija Pauli Parkkisen viehko lavastus, ja Emma Jussilan marionettinuket ovat perinteisen ilmeikkäitä. Lapset pääsevät lähelle nukkeja, jotka tuntuvat kiehtovan kovasti. Emma Jussila huomio esityksessä lapset mukavasti, ottaa heidät mukaan tarinaan sisään.

Kulkemisen lisäksi näytelmässä odotellaan tarinan etenemisen kannalta vähän liikaakin varsinkin loppupuolella. Näytelmä on selkeä ja rytmiltään sopiva paitsi loppupuolella, jolloin prinsessaa odotetaan kotiinpalaavaksi monen ihmisen voimin vähän liikaakin. Emma Jussila on lisännyt tekstiin runojaan, jotka sopivat esitykseen hyvin.

Vaikka näytelmässä on velho, siinä ei ole mitään pelättävää. Velho on kiltti, hän parantaa prinsessa silmät.

Kuvateksti

Emma Jussila esittää Prinsessa Kierosilmässä myös omaa tarinaansa.

Kuva: LIISA KUKKOLA

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola